Lokale gastronomiczne bezpieczniejsze dla alergików

Lokale gastronomiczne bezpieczniejsze dla alergików

Dodano:   /  Zmieniono: 
(fot. sxc.hu) / Źródło: FreeImages.com
Zgodnie z unijnym rozporządzeniem, od soboty wprowadzony został obowiązek informowania klientów o składnikach powodujących alergie, zawartych w daniach oferowanych przez placówki gastronomiczne.
Lista półproduktów żywnościowych mogących wywoływać reakcje uczuleniowe jest długa: zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut), jaja, soja, rozmaite gatunki orzechów, mleko, ryby, seler, gorczyca, łubin, nasiona sezamu, skorupiaki i mięczaki. W załączniku do przedmiotowego rozporządzenia mowa jest także o pochodnych produktów wymienionych powyżej.

Na restauratorach spoczął obowiązek informowania klientów, jeśli podawane w restauracjach, barach czy kawiarniach potrawy i napoje zawierają któryś z tych składników. Można to uczynić poprzez zamieszczenie odpowiedniej wzmianki w menu. O alergenach może powiadomić także personel.

pp, rp.pl

Czytaj także