Jabłka chronią jelita

Jabłka chronią jelita

Dodano:   /  Zmieniono: 
Jedzenie jabłek zmniejsza ryzyko wystąpienia zapalenia jelita grubego (fot. sxc.hu) / Źródło: FreeImages.com
Dzięki zawartemu pod skórką polifenolowi, który działa przeciwzapalnie tłumiąc reakcję limfocytów T, jabłka chronią nas przed zapaleniem jelita grubego - przekonują autorzy badań opisanych w Journal of Leukocyte Biology.
Naukowcy przeprowadzili testy na myszach. Jednej grupie myszy zaczęli podawać placebo, a drugiej - polifenole białka. Następnie, za pomocą dekstranu sodu, wywoływali u przedstawicieli obu grup zapalenie jelita grubego. Okazało się, że druga grupa była lepiej chroniona przed zapaleniem. Poza tym u jej przedstawicieli odnotowano niższą aktywność limfocytów T w jelitach - co pozwoliło naukowcom na wyciągnięcie wniosku, że wzmożona aktywność limfocytów T może powodować zapalenie jelita. Prawidłowość tę odkryto po raz pierwszy. 
 
MedicalNewsToday, arb

Czytaj także