11 listopada: gęś dla każdego

11 listopada: gęś dla każdego

Dodano: 
fot. Wikipedia
Dwa tysiące schłodzonych gęsich tuszek, gotowych do przygotowania z nich świątecznych dań, rozdał samorząd wojewódzki mieszkańcom regionu kujawsko-pomorskiego. Z okazji Święta Niepodległości po raz trzeci organizowana jest akcja promowania gęsiny.
- Tuszki gęsie rozdajemy w osiemnastu miejscowościach, w ramach akcji "Najlepsza gęsina na świętego Marcina", którą Urząd Marszałkowski prowadzi wspólnie z regionalnymi mediami. Jedynym warunkiem wygrania w naszej zabawie sporej, rodzinnej porcji świeżego gęsiego mięsa było podanie prawidłowych odpowiedzi na pytania związane z tematem naszej akcji - poinformowała rzeczniczka marszałka województwa kujawsko-pomorskiego Beata Krzemińska.

Samorząd zachęca także do przygotowania oryginalnych potraw z gęsiny. Osoby, które zechcą się podzielić osiągnięciami w tym zakresie, mają szansę na nagrody i publikację przepisów. Akcje promocyjne gęsiny organizowane są z okazji Święta Niepodległości, przypadającego 11 listopada, czyli w dniu wspominania przez Kościół św. Marcina. Gęsie mięso jest nie tylko ważnym składnikiem tradycyjnej kuchni regionu kujawsko-pomorskiego, ale także odgrywa dużą rolę w tutejszej gospodarce hodowlanej, choć wciąż większość produkcji kierowana jest na eksport. - To u nas, w Kołudzie Wielkiej, w powiecie inowrocławskim, działa Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki zaopatrujący w gęsi materiał hodowlany rolników w całej Polsce. Możemy się też pochwalić hodowcami, którzy z sukcesem proponują ten rodzaj drobiu na krajowe i zagraniczne stoły - podkreśliła Krzemińska.

W weekend 11-13 listopada odbędzie się Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny w Przysieku koło Torunia. W Gęsiej Karczmie, urządzonej w hali namiotowej na 750 osób, serwowane będą takie specjały jak gęsie pipki z pęczakiem, żur na gęsinie, gęś w kapuście, a na deser marcińskie rogale z masą orzechową. W czasie festiwalu grać będą zespoły muzyczne. W Święto Niepodległości zainaugurowany zostanie też "Czas na gęsinę", czyli okres, w którym w niektórych restauracji w regionie i w kraju serwowane będą dania z gęsiny. Rozpocznie go wydany przez marszałka województwa Piotra Całbeckiego obiad w restauracji w Przysieku, na który zaproszono m.in. kombatantów z regionu.

Przez ostatnie dwa weekendy listopada i dwa pierwsze weekendy grudnia w restauracji w Przysieku będzie można zjeść różne specjały z gęsiny przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich z regionu. O starym zwyczaju podawania dań z gęsi 11 listopada świadczy m.in. wiersz Kaspra Twardowskiego z 1630 r., którym pisał: "Polacy zaś ten zwyczaj mają, dzień świętego Marcina gęś tłustą piekają". Potwierdzenie tego zwyczaju można znaleźć też licznych przysłowiach, m.in.: "Święto Marcina - dużo gęsie się zarzyna", "Na świętego Marcina lepsza gęś niźli zwierzyna", "Na Marcina gęś do komina", "Gdy Marcinowa gęś po wodzie, będzie Boże Narodzenie po wodzie".

Województwo kujawsko-pomorskie szczyci się hodowlą doskonałych pod względem smaku i właściwości odżywczych gęsi kołudzkich i rypińskich. Gęś biała kołudzka to odmiana produkowana w renomowanym ośrodku hodowlanym w Kołudzie Wielkiej koło Inowrocławia, który jest dostarczycielem materiału hodowlanego dla gęsich ferm w całej Polsce. Udział tej odmiany w polskim eksporcie gęsiny stanowi 95 procent. Gęś rypińska jest rodzimą, lokalną odmianą gęsi, sklasyfikowaną na początku XX wieku. Nigdy nie była poddawana żadnej selekcji ani hodowli kierowanej genetycznie.

pap, ps

Czytaj także