Jesień może być gorąca

Jesień może być gorąca

Dodano:   /  Zmieniono: 
(fot. sxc.hu) Źródło: FreeImages.com
Niezależnie od tego czy lubi się jesień, czy nie, trzeba znać sposoby, by nie dać się zimnu. Krótkie i chłodne dni nie będą straszne, jeśli w domu czekać będzie na nas miska aromatycznej, rozgrzewającej zupy i inne rozgrzewające potrawy.
Wśród dań polskiej kuchni doskonały jest rosół. Są różne szkoły jego przyrządzania. Nieodzowne jest mięso na wywar i włoszczyzna – marchew, seler, pietruszka, por. Ilość poszczególnych warzyw zdecyduje o ostatecznym smaku - jeśli dodamy kilka marchewek więcej, wywar będzie bardziej słodki. Do rosołu dodać można przypieczoną cebulkę (wywar uzyska bardziej złotą barwę), goździki, skórkę z cytryny, natkę pietruszki, koperek albo seler naciowy dla wzbogacenia smaku. Tę zupę należy gotować nawet przez kilka godzin, na niewielkim ogniu. Pamiętać należy także o właściwej kolejności – najpierw ugotować mięso z przyprawami, a kiedy będzie prawie miękkie, dodać warzywa.

Zupy na rozgrzewkę

Skutecznie rozgrzeją także inne zupy – pikantny barszcz ukraiński, aromatyczna pomidorowa, czerwony barszcz z majerankiem i pieprzem albo kremy - z kukurydzy z dodatkiem mleka kokosowego i papryczek chili albo z dyni i batatów z imbirem, które są jednocześnie bardzo gęste i sycące.

Gorące przyprawy

W przygotowaniu dań i napojów na jesienne dni kluczowy jest dobór odpowiednich przypraw. Rozgrzeją przede wszystkim: imbir, czosnek, chili, cynamon, goździki, kardamon i anyż.

W chłodny wieczór przyjemnie będzie sączyć grzane piwo lub czerwone wino, z dodatkiem korzennych przypraw i cukru bądź miodu. Gotowe mieszanki do grzańca bez problemu kupić można w sklepach, ale samodzielne przyrządzenie takiego napoju nie jest trudne, wymaga jedynie odrobiny więcej czasu.

Bardzo prostym i niewymagającym specjalnych przygotowań rozgrzewającym deserem jest kawa, do której wrzucić można gałkę lodów śmietankowych posypanych chili w proszku.

Nie musi być gorące

To, co rozgrzewa, niekoniecznie musi mieć wysoką temperaturę serwowania. Przyjemne ciepło poczujemy się nie tylko po wypiciu klasycznego grzańca, ale także po skosztowaniu soku pomidorowego z pikantnymi przyprawami, napoju przyrządzonego z imbiru i podanego na zimno albo po zjedzeniu kawałka piernika upieczonego z dodatkiem dużej ilości cynamonu i innych korzennych przypraw.

BP, rondelek.pl

 

Czytaj także