LOT karmi pasztetem z gęsi i marynowanymi gruszkami

LOT karmi pasztetem z gęsi i marynowanymi gruszkami

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. Wprost
Pierogi staropolskie z mięsem i majerankiem, pasztet z gęsi ze śliwką, marynowane gruszki, gołąbki z mięsem i schabowy - to potrawy, którymi pasażerowie Polskich Linii Lotniczych LOT będą mogli raczyć się od 1 września. Tego dnia przewoźnik wprowadził na pokładach swoich samolotów nowe menu.

- Smaczny posiłek podawany w czasie rejsu jest kluczem do dobrego samopoczucia pasażera w czasie lotu. Przeanalizowaliśmy uwagi i opinie naszych podróżnych i mam nadzieję, że nowa propozycja naszej karty dań przypadnie pasażerom do gustu i smaku - tłumaczył motywy stojące za wprowadzeniem zmian w menu rzecznik spółki Leszek Chorzewski. Chorzewski dodał, że biorąc pod uwagę sugestie podróżnych, zwiększono również porcje podawane pasażerom. Dania w nowym menu mają być lekkie - m.in. dlatego wprowadzono sałaty z dodatkiem sosów na bazie oliwy. Również kanapki serwowane na krótszych trasach będą bardziej urozmaicone. - Menu wprowadza wiele akcentów z nowoczesnej polskiej kuchni. Przy jego przygotowaniu, duży nacisk położono na rodzime produkty spożywcze tak, aby podczas naszej prezydencji i przed EURO 2012 goście z całego świata mogli posmakować tego, co w tradycji kulinarnej naszego kraju jest charakterystyczne, zdrowe i godne uwagi - dodał przedstawiciel LOT-u.

Do karty wprowadzono produkty sezonowe np. truskawki, szparagi czy kurki. Podróżujący klasą biznes na rejsach europejskich będą mogli posmakować np. pierogów staropolskich z mięsem i majerankiem, pasztetu z gęsi ze śliwką i marynowanymi gruszkami, musu z pstrąga mazurskiego z sosem musztardowo-koperkowym. Na rejsach transatlantyckich serwowana będzie m.in. pieczona pierś kaczki z konfiturą porzeczkową i z piklami, czy polędwiczki z kurczaka w kruszonce ziołowej z makaronem. Pasażerowie w klasie ekonomicznej na lotach transatlantyckich dostaną natomiast np. gołąbki z mięsem, pyzy z mięsem, czy kotlety schabowe z kapustą i ziemniakami. Linia poinformowała, że autorem nowych propozycji kulinarnych po raz kolejny jest znany szef kuchni Robert Sowa.

LOT w pierwszym półroczu odnotował wzrost w ruchu pasażerskim. W ruchu regularnym linia przewiozła o ponad 250 tys. pasażerów więcej, niż w tym samym czasie 2010 r. W sumie - razem z pasażerami czarterowymi - LOT przewiózł w ciągu sześciu miesięcy ponad 2,145 mln osób, co daje ośmioprocentowy wzrost w porównaniu z ubiegłym rokiem.

PAP, arb

 

Czytaj także