Ile jest mięsa w parówce?

Ile jest mięsa w parówce?

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. sxc.hu Źródło: FreeImages.com
Co wchodzi w skład popularnych i tanich wędlin? Szpik, chrząstki, dużo tłuszczu i chemii oraz... śladowe ilości mięsa. Popularnymi parówkami eksperci ds. żywienia nie poczęstowaliby swoich dzieci.
W składzie przeciętnej parówki znajduje się ok. 50 proc. mięsa (w tym skrawki z kości). Pozostałą część parówki stanowi tłuszcz, zmielone korpusy, skóry wieprzowe. Parówki zawierają też dużą ilość polepszaczy, przeciwutleniaczy i konserwantów, które często powodują alergie i są rakotwórcze. Ich częste spożywanie może prowadzić do otyłości i chorób serca.

- Z parówkami naprawdę trzeba uważać. Przeważnie jest to produkt tłusty, niskogatunkowy, który zawiera resztki mięsa. Im tańsze parówki tym gorsza jest ich, jakość. Nie polecałbym parówek dla dzieci, gdyż zawierają fosforany i cytryniany, które hamują przyswajanie wapnia – tłumaczy dietetyk z Centrum Żywienia w Białymstoku Tomasz Remus.

„Fakt", BP

 

Czytaj także