Jagoda kamczacka - superowoc

Jagoda kamczacka - superowoc

Dodano: 
Jagoda Kamczacka (fot. Jerzy Opioła/Wikipedia)
Jagoda kamczacka to - zdaniem Tomasza Chmiela z Politechniki Gdańskiej - doskonały dodatek do potraw, który z jednej strony poprawia ich smak i zapach, a jednocześnie zwiększa wartości odżywcze posiłku. Tomasz Chmiel przeprowadził swoje badania nad tym rodzajem jagód w ramach III edycji programu stypendialnego "InnoDoktorant".
Jagoda kamczacka, którą zainteresował się badacz, może być bez problemów uprawiana w naszej strefie klimatycznej, ponieważ ma stosunkowo niewielkie wymagania jeśli chodzi o warunki, jakich wymaga do rozwoju. Dzięki temu, zdaniem Tomasza Chmiela, może ona stać się "potęgą", podobnie jak to było w przypadku aronii dodawanej obecnie do wielu produktów. - Moje badania wiążą się ściśle z tendencją rozwojową przemysłu spożywczego, a mianowicie poszukiwaniem i wprowadzaniem na rynki nowych, smacznych i zdrowych produktów. W szczególności na rynku owocowo-warzywnym zauważalne jest dążenie do odkrywania "superowoców" - posiadających skondensowaną zawartość składników odżywczych i prozdrowotnych, a jednocześnie spełniających oczekiwania konsumentów pod względem wyglądu, smaku i zapachu - tłumaczy innodoktorant.
Jego praca stanowi ofertę skierowaną zarówno do producentów żywności, a zwłaszcza tej prozdrowotnej, jak i do plantatorów - rolników i sadowników. Współpraca obejmowałaby dobór optymalnych warunków uprawy i analizę składu owoców dostarczanych przez plantatorów.

Stosując nowoczesne metody analityczne doktorant chce poznać skład lotnej frakcji i zawartości składników bioaktywnych w owocach jagody kamczackiej, która jest potencjalnym surowcem do produkcji żywności prozdrowotnej. Badania pozwolą mu wybrać odmianę jagody o największych walorach zdrowotnych i smakowo-zapachowych. Planuje też zoptymalizować parametry procesu produkcji otrzymywanych z niej przetworów - soków, dżemów, a nawet słodyczy - tak, aby ograniczyć do minimum straty składników prozdrowotnych. Zadaniem autora projektu jest określenie, czy proces produkcji żywności z wykorzystaniem owoców jagody kamczackiej wpłynie korzystnie na walory smakowe i prozdrowotne. Doktorant planuje określić, do jakich produktów żywnościowych można dodawać te owoce i jak powinien przebiegać proces produkcyjny, aby składniki prozdrowotne nie ulegały w czasie tego procesu zniszczeniu. - Często na butelkach z sokami znajdujemy informacje, że produkt zawiera określoną ilość witaminy C. I owszem, tak jest - ale w momencie pomiaru, przed zamknięciem butelki. Jednak po otwarciu produktu kupionego w sklepie może okazać się, że będzie miał on zupełnie inną wartość prozdrowotną - podkreśla chemik.

Projekt Tomasza Chmiela przewiduje pojawienie się na rynku nowych produktów na bazie smaku owoców jagody kamczackiej. Doktorant wylicza tu nie tylko takie napoje i potrawy, które wprost kojarzą nam się ze zdrową żywnością, ale również inne, np. słodycze. Chociaż bowiem słodycze mogą zaszkodzić naszemu uzębieniu, można wyprodukować takie, które będą miały w sobie coś zdrowego - na przykład dodatek owoców wspomnianej wcześniej jagody kamczackiej.

PAP Nauka w Polsce, arb

Czytaj także