Żmijówka po wietnamsku

Żmijówka po wietnamsku

Dodano:   /  Zmieniono: 
(fot. Khương Việt Hà)
Najbardziej znanym alkoholem z Dalekiego Wschodu jest sake, napój alkoholowy z Japonii wytworzony przez fermentację ryżu. Mniej popularną formą wytwarzania alkoholu ryżowego jest Wietnamskie wino ryżowe, fermentujące razem z marynowanym wężem.
Jadowity wąż, przeważnie kobra lub żmija, zamknięty jest w butelce razem z winem, a jego jad neutralizowany jest przez alkohol. Aby ruou ran, jak Wietnamczycy nazywają ten alkohol, nabrał pełni swoich walorów, wąż powinien być włożony do butelki z winem parę miesięcy przed spożyciem.

Snake Village, dzielnica położona na przedmieściu Hanoi, uznawana jest za najlepsze miejsce do próbowania tego wina. Napój swoją popularność w Wietnamie zawdzięcza  między innymi wierzeniom, że wąż ma wiele właściwości leczniczych oraz poprawia potencję. Unia Europejska zabrania wwożenia tego wietnamskiego wina na swój obszar.

"Gazeta Wyborcza", pmr

Czytaj także