Od wielu lat za najlepszy sposób odżywiania dietetycy uważają dietę śródziemnomorską. Aleksandra Cichocka z Instytutu Żywności i Żywienia zwróciła uwagę, że naszą dietę możemy do niej upodobnić, komponując posiłki z polskich produktów. - Powinniśmy jeść pełnoziarniste produkty zbożowe, dużo i różnorodnych warzyw, dużo ryb, zwłaszcza tłustych ryb morskich, które zawierają kwasy Omega 3. Możemy spożywać dużo ziół, przypraw ziołowych, dużo surówek doprawianych octem winnym i sokiem z cytryny. Produkty mleczne powinniśmy wybierać tylko chude, a mięso jeść z umiarem. Unikać powinniśmy natomiast słodyczy - tłumaczyła.
Z kolei Magdalena Białkowska oceniła, że w odchudzaniu mogą być przydatne suplementy diety, ale powinny być one wybrane przez lekarza bądź dietetyka. - Przyjmowane w sposób niekontrolowany mogą wchodzić w interakcje z żywnością i lekami, a niektóre ze składników mogą być przedawkowane - podkreśliła. - Bardzo przydatne w odchudzaniu mogą być te, które zawierają błonnik, witaminy i składniki mineralne, ponieważ wiele diet odchudzających ma tych składników zbyt mało. Inne, np. te zawierające gorzką pomarańczę, w nadmiernej ilości mogą być przyczyną wzrostu ciśnienia krwi a nawet zaburzeń akcji serca - dodała Białkowska.
arb, PAP