Kuchenne inspiracje 2011 roku

Kuchenne inspiracje 2011 roku

Dodano:   /  Zmieniono: 
(fot. sxc.hu) Źródło: FreeImages.com
Początek roku to nie tylko zmiany i postanowienia noworoczne, to także najlepszy moment na poznanie najnowszych trendów w kuchni. Okazuje się bowiem, że moda na talerzu jest równie ważna, co na wybiegu.
Rok  2011 zapowiada się niezwykle interesująco. W najbliższych miesiącach możemy spodziewać się intrygujących połączeń smaków, nowych składników i wymyślnych gadżetów. Oto kilka powodów, dla których warto pozostać w kuchni.

Jak najdalej na Wchód

Pomimo tego, że sushi straciło ostatnio na popularności, kuchnia azjatycka wciąż króluje na talerzach. Największym odkryciem tego roku ma być dotychczas mało znana kuchnia koreańska, łącząca pikantne dania o niebanalnej estetyce z troską o ciało i stan ducha. Czy kimchi i jeon mają szansę wejść do naszego menu na stałe?

Przez stragan do serca

Uliczne stragany i ruchome bary będą miały swoje pięć minut. Szczególnie te, które zamiast dań typu fast food zaoferują małe porcje naprawdę smacznej i oryginalnej kuchni. Miejmy nadzieję, że tego rodzaju przekąski staną się alternatywą dla tłustego i niezdrowego jedzenia. Jest to również tani sposób dla młodych kucharzy, którzy wciąż nie stać na własną restaurację.

Świat w słoiku

W dobrym tonie w nadchodzącym roku będzie częstowanie karnawałowych gości domowymi przetworami. Zapomnijcie jednak o nudnych ogórkach konserwowych. Czas pójść o krok dalej – własne sosy do makaronu, a nawet keczup to wyzwania na najbliższe miesiące. Oryginalnie i tanio.

Marsz do kuchni!

Niedawno szturmem zdobywano szkoły nauki tańca teraz nadszedł czas na kursy gotowania.Zajęcia prowadzone są pod okiem specjalistów, znanych szefów kuchni, ale również w kameralnych organizacjach na rzecz rozwoju osobistego. Popularna stała się kuchnia molekularna, ale również gotowanie z dziećmi.

Smacznie i zdrowo

Wraca moda na korzystanie ze starych receptur i naturalnych składników. Najlepiej, jeśli komponenty naszych dań będą pochodzić z domowego ogródka. Tradycja łączy się jednak z nowoczesnością – w kuchni nie rezygnujemy roślin dziko rosnących. Sałatka z płatkami nagietka czy czosnkiem niedźwiedzim powinna więc inspirować a nie dziwić.

Słodko i klasycznie

Wśród słodyczy powrót do korzeni. Koniec z amerykańskimi muffinkami, czy babeczkami z kolorowym lukrem. Hitem sezonu mają być stare, dobre 'makaroniki' - kolorowe ciasteczka wypełnione słodką masą. Chociaż makaroniki są uznawane za przysmak francuski, Włosi również roszczą sobie do niego prawa. Nic dziwnego, ciasteczka są popularne na całym świecie. Oprócz wspaniałego smaku, makaroniki są smakołykiem bardzo optymistycznym - ich niezwykłe kolory potrafią skutecznie poprawić humor. Smacznego!

„UgotujTo.pl", kz
 

Czytaj także