Starsze kobiety, które często sięgają po czekoladę, są mniej narażone na choroby serca - do takich wniosków doszli amerykańscy naukowcy badający tę kwestię.
Kobiety, które skończyły 70 lat, które jedzą czekoladę przynajmniej raz w tygodniu są o 35 procent mniej narażone na choroby serca niż ich koleżanki, które odmawiają sobie słodyczy. Co więcej kobiety regularnie jedzące czekoladę są o 60 procent mniej narażone na hospitalizację, a nawet śmierć z powodu niewydolności serca.
Aby czekolada wpływała pozytywnie na zdrowie seniorek należy ją jednak zjadać w umiarkowanych ilościach. Należy bowiem pamiętać, że czekolada spożywana w nadmiarze sprzyja otyłości - a ta jest jedną z głównych przyczyn... chorób serca.
msnbc, arb
Aby czekolada wpływała pozytywnie na zdrowie seniorek należy ją jednak zjadać w umiarkowanych ilościach. Należy bowiem pamiętać, że czekolada spożywana w nadmiarze sprzyja otyłości - a ta jest jedną z głównych przyczyn... chorób serca.
msnbc, arb