Nie ma jak kapusta

Nie ma jak kapusta

Dodano:   /  Zmieniono: 
(fot. sxc.hu) / Źródło: FreeImages.com
Badania specjalistów z Politechniki Gdańskiej potwierdziły ludową mądrość, że kapusta to bardzo zdrowe warzywo - pisze "Fakt".
Jak pisze dziennik, okłady z kapusty łagodzą bóle nadwerężonych stawów, zwłaszcza kolan. 100 gram kapusty zawiera 60 mg witaminy C, a także witaminę E, sód, potas i magnez. Dlatego - pisze "Fakt" - regularne spożywanie kiszonki wzmacnia odporność organizmu i chroni przed przeziębieniami oraz infekcjami. Świeży sok z kapusty pomaga przy wrzodach żołądka i dwunastnicy oraz w przypadku zapalenia jelita grubego. Kapusta zawiera także substancje działające antyrakotwórczo. Jak mówi "Faktowi" prof. Jacek Namieśnik z Politechniki Gdańskiej, naukowcy sprawdzają to, co intuicyjnie wiedzieli nasi przodkowie - kapusta jest zdrowa.

Zespół profesora bada teraz,, jak można użyć kapusty do oczyszczenia gruntów pod uprawy. Chodzi o usunięcie metali ciężkich z gleby. Jak mówi prof. Namieśnik, na większości obszarów uprawnych obserwuje się wzrost stężenia metali ciężkich w glebie, co ma negatywny wpływ na jakość produktów żywnościowych.

zew, "Fakt"

Czytaj także