Ziemniaki i marchew nie dla każdego malucha

Ziemniaki i marchew nie dla każdego malucha

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. Stock xchng.hu
Czy ziemniaki i marchew mogą przyczynić się do wystąpienia cukrzycy typu 1?. Fińscy naukowcy na podstawie badań doszli do wniosku, że istnieje takie niebezpieczeństwo, jeśli zbyt wcześnie podamy je dzieciom z genetycznymi predyspozycjami do tej choroby. O swoich odkryciach poinformowali na 46. dorocznym spotkaniu Europejskiego Towarzystwa Badań nad Cukrzycą (EASD) w Sztokholmie.
Jak poinformował jeden z badaczy,  prof. Mikael Knip z Uniwersytetu w Helsinkach, naukowcy po II wojnie światowej zaobserwowali wyraźny wzrost zachorowań na tę postać cukrzycy z równoczesnym obniżeniem wieku chorych w najbardziej rozwiniętych krajach świata. To oznacza, że zachodni styl życia sprzyja rozwojowi nie tylko cukrzycy typu 2, jak dotąd przypuszczano, ale także typu 1.

Ponieważ tylko u 10 proc. dzieci z genetycznymi predyspozycjami choroba faktycznie się rozwija, badacze doszli do wniosku, że musi ją uruchamiać jakiś czynnik środowiskowy, najczęściej o charakterze zakaźnym, a następnie pobudzać jeszcze inny czynnik, którym może być antygen pokarmowy. Jeśli chodzi o ten ostatni, podejrzenie padło na warzywa okopowe, takie jak ziemniaki czy marchew.

Na podstawie obserwacji grupy ponad 6 tys. dzieci z potwierdzonymi predyspozycjami genetycznymi do zachorowania na cukrzycę typu 1 badacze doszli do wniosku, że zbyt wczesne wprowadzenie do dziecięcej diety tych warzyw, może skutkować stymulacją cukrzycy typu 1.

Prowadzący badania analizowali co kilka miesięcy próbki krwi dzieci pod kątem obecności przeciwciał przeciwko wysepkom trzustki, które pojawiają się zazwyczaj we wczesnym okresie życia dziecka. Stopniowo i bezobjawowo niszczą one komórki beta produkujące insulinę. Objawy cukrzycy typu 1 ujawniają się dopiero, gdy zniszczonych zostanie 80 proc. tych komórek.

Analiza wykazała, że wprowadzenie do diety dziecka przed 4. miesiącem życia warzyw okopowych zwiększało o ponad 70 proc. ryzyko rozwoju procesu autoagresywnego wobec trzustki lub rozwoju cukrzycy typu 1. Inne produkty żywnościowe takich skutków nie wywoływały.


em, PAP - Nauka w Polsce

-

Czytaj także