Spożywane regularnie produkty mleczne mogą zmniejszyć nawet o 60 proc. ryzyko zachorowania na będącą wynikiem otyłości i niewielkiej aktywności fizycznej cukrzycę typu II – twierdzą naukowcy Harvard School of Public Heath. Mleko, ich zdaniem może uchronić także przed innymi problemami z przemianą materii.
Przeprowadzone przez nich badania po raz pierwszy wykazały związek między obecnym w produktach mlecznych palmitynowym kwasem w postaci trans, a ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2. Jak twierdzi kierujący badaniami prof. Gokhan Hotamisligil, palmitynowy kwas typu trans ma w przypadku tej odmiany cukrzycy "silny efekt ochronny". Naukowcy na razie nie wykryli jednak mechanizmu jego działania.
Badania prowadzono przez 20 lat, obserwując w sumie 3700 osób. Naukowcy, którzy analizowali m. in. poziom glukozy insuliny i kwasów tłuszczowych w ich krwi, ustalili, że wyższe poziomy kwasów palmitynowych typu trans mają związek z lepszymi z punktu widzenia zdrowia poziomami cholesterolu i insuliny we krwi. U osób o najwyższych poziomach tych kwasów zachorowania na cukrzycę typu II zmniejszyło się o 60 proc.
Cukrzyca typu 2 to choroba cywilizacyjna, na którą zapada coraz więcej mieszkańców krajów o wysokim poziomie spożycia. Amerykańska agenda rządowa, Centers for Disease Control and Prevention (Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorób) wzrost zachorowalności na cukrzycę typu 2 w Sanach Zjednoczonych uznała za epidemię.
Regularne spożywania mleka przynosi organizmowi także inne korzyści. Już wcześniej uczeni doszli do wniosków, że korzyści ze spożywania produktów mlecznych przewyższają wynikające stąd zagrożenia, obniżając liczbę zgonów z powodu pospolitych chorób o 15-20 proc.
em, Serwis PAP - Nauka w Polsce
Badania prowadzono przez 20 lat, obserwując w sumie 3700 osób. Naukowcy, którzy analizowali m. in. poziom glukozy insuliny i kwasów tłuszczowych w ich krwi, ustalili, że wyższe poziomy kwasów palmitynowych typu trans mają związek z lepszymi z punktu widzenia zdrowia poziomami cholesterolu i insuliny we krwi. U osób o najwyższych poziomach tych kwasów zachorowania na cukrzycę typu II zmniejszyło się o 60 proc.
Cukrzyca typu 2 to choroba cywilizacyjna, na którą zapada coraz więcej mieszkańców krajów o wysokim poziomie spożycia. Amerykańska agenda rządowa, Centers for Disease Control and Prevention (Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorób) wzrost zachorowalności na cukrzycę typu 2 w Sanach Zjednoczonych uznała za epidemię.
Regularne spożywania mleka przynosi organizmowi także inne korzyści. Już wcześniej uczeni doszli do wniosków, że korzyści ze spożywania produktów mlecznych przewyższają wynikające stąd zagrożenia, obniżając liczbę zgonów z powodu pospolitych chorób o 15-20 proc.
em, Serwis PAP - Nauka w Polsce