Czosnek, kapuśniak i miodowe opłatki - Wigilia po słowacku

Czosnek, kapuśniak i miodowe opłatki - Wigilia po słowacku

Dodano: 
Wigilę na Słowacji zaczyna się od... ząbka czosnku (fot. Wikipedia)
Słowacy Boże Narodzenie starają się spędzać w gronie rodziny, hołdując świątecznej tradycji: w domach ustawia się choinki, a chowane pod wigilijny talerz rybie łuski mają zapewnić bogactwo.
Na wigilijnym stole na Słowacji nie może zabraknąć tradycyjnych tu potraw: kapuśniaku, opekanców (zapiekanych kulek z ciasta chlebowego z makiem), symbolizujących miłość i pokój w rodzinie miodowych opłatków, karpia oraz sałatki ziemniaczanej. Wigilię rozpoczyna się toastem z życzeniami spotkania w tym samym gronie w następnym roku, następnie spożywa się kawałek chleba i ząbek czosnku, który ma zapewnić zdrowie.

Kolejność podawania potraw jest z góry określona i może je przynosić tylko jedna osoba, najczęściej gospodyni. Karp z sałatką ziemniaczaną na słowackie stoły trafił stosunkowo niedawno, pod wpływem tradycji z Czech. Dawniej spożywano inne rodzaje ryb.

Do niedawna bożonarodzeniowe tradycje żywsze były we wschodniej części kraju. W ostatnich latach powróciły jednak na zachód i do większych miast. Najważniejszym symbolem świąt pozostaje choinka, pod którą układa się prezenty dla  bliskich. Drzwi domów zdobi się gałązkami świerku. Dawniej na wsiach wejście nacierało się czosnkiem - zwyczaj wywodzi się jeszcze z czasów pogańskich. Większość Słowaków o północy udaje się do kościołów na pasterkę. Rodziny śpiewają również świąteczne kolędy, a domy odwiedzają kolędnicy.

PAP, arb

Czytaj także