Barszcz czerwony z uszkami w… Afganistanie

Barszcz czerwony z uszkami w… Afganistanie

Dodano:   /  Zmieniono: 
Kucharze (fot. IWspSZ
Kapusta z grochem, barszcz czerwony z uszkami, krokiety z kapustą i grzybami oraz pierogi z kapustą – takie potrawy znajdą się na wigilijnych stołach w… Afganistanie. Oczywiście tylko tam, gdzie służbę pełnią polscy żołnierze.
W Ghazni, gdzie stacjonuje ponad tysiąc polskich żołnierzy, pięciu kucharzy wojskowych przygotowuje wigilijną wieczerzę od 19 grudnia. Kucharze mieli do dyspozycji blisko 5 ton produktów i półproduktów, które stały się podstawą do stworzenia wigilijnego menu. Żywność dotarła do Afganistanu z Wrocławia – przyleciała na pokładzie samolotów C-17. Kucharze mieli pełne ręce roboty, ale – jak przekonuje mjr Krzysztof Kowal, szef Służby Żywnościowej w PKW Afganistan – na nadmiar pracy w czasie świąt nikt nie narzeka. - Jest w tym coś pozytywnego – nie mamy czasu myśleć o coraz większej tęsknocie za bliskimi – przyznał mjr Kowal.

24 grudnia o bliskich przypomni im zapach znanego z polskiego stołu czerwonego barszczu. I tylko karpia brak...

Agnieszka Szkoda

-

Czytaj także