Pieprz królem przypraw

Pieprz królem przypraw

Dodano:   /  Zmieniono: 
(fot. sxc.hu) / Źródło: FreeImages.com
Pieprz jest jednocześnie najstarszą i najczęściej stosowaną przyprawą na świecie. Pojawia się jako trzeci najpopularniejszy składnik przepisów kulinarnych, zaraz po wodzie i soli.
Przyprawę zastosowano po raz pierwszy 1000 lat przed naszą erą w indyjskim regionie Malabar, gdzie nazywana „czarnym złotem", pełniła funkcję waluty. Ze względu na jego wysoką wartość, pieprz był często mieszany z ziarnami gorczycy, jałowca, a czasem z kawałkami węgla. Jak podają źródła historyczne, Wielka Brytania planowała wprowadzić odpowiednie prawo, które oficjalnie zakazywałoby „psucia” przyprawy.

Chociaż od tamtego czasu cena pieprzu drastycznie spadła, ma on wciąż kluczowe znaczenie dla światowego handlu przyprawami. Najwięcej pieprzu produkują Wietnamczycy, natomiast najwyższą konsumpcję odnotowuje się w Tunezji, gdzie przeciętny obywatel zjada rocznie 200 gramów pieprzu.

Największą popularnością cieszy się pieprz czarny. Z jego nasion produkuje się również mniej znany pieprz zielony, czerwony i biały. Przyprawa ta potrafi nadać odpowiedni smak niemal każdej potrawie. Z pewnością nie może go zabraknąć w żadnej kuchni. 

„Gazeta Wyborcza", kz

-

Czytaj także