Palisz? Jedz kiwi

Palisz? Jedz kiwi

Dodano:   /  Zmieniono: 
Owoce Kiwi zawierają wyjątkowo dużo witaminy E (fot. Wikipedia)
Dotychczas naukowcy znali osiem form witaminy E. Teraz okazało się, że istnieje również dziewiąta - nazwana deltatokomonoenlem. Odkrycia nowej witaminy dokonali włoscy naukowcy.
Nowy rodzaj witaminy E znaleziono w owocach kiwi - okazuje się, że owoc jest bogatszy w witaminę E niż dotychczas przypuszczano. Kiwi jest owocem wyjątkowym - większość owoców zawiera bowiem niewielkie ilości tej akurat witaminy. To m.in. dlatego owoce kiwi zaliczane są do produktów o największej wartości odżywczych.

W witaminę E bogate są m.in. oleje roślinne, migdały, margaryna, jaja, marchewka, orzechy włoskie i ziemne, kiełki pszenicy, mąka pełnoziarnista, mleko, brukselka i inne zielonolistne warzywa. Witamina wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych i chroni czerwone ciałka krwi przed rozkładem. Wykorzystuje się ją przy leczeniu męskiej bezpłodności, a jej spożywanie jest korzystne dla osób cierpiących na zaburzenia mięśniowe, miażdżycę i choroby serca. Dużo witaminy E powinni spożywać palacze ponieważ dym tytoniowy sprzyja degradacji tej witaminy.

arb, ScienceDirect

-

Czytaj także