Ostra zima cieszy... producentów win lodowych

Ostra zima cieszy... producentów win lodowych

Dodano: 
Fot. Wikipedia
Oprócz miłośników sportów zimowych mrozy w Czechach ucieszyły niektórych morawskich winiarzy. Ostra zima sprzyja bowiem produkcji wina lodowego - słodkiego deserowego trunku, wyrabianego z zamarzniętych winogron.
Pracownicy zakładów winiarskich "Znovin" ze Znojma w wysokim śniegu i 20-stopniowym mrozie zbierali z winnic zmrożone grona. - Plon był obfity - udało się zebrać cztery tony owoców wyjątkowej jakości - powiedział przedstawiciel "Znovinu" Antonin Zatloukal.

Czeskie normy mówią, że do wyrobu wina lodowego nadają się jedynie winogrona zmrożone przez minimalnie siedem stopni mrozu. Zatloukala bardzo ucieszyło więc 20 kresek poniżej zera w nocy z piątku na sobotę. Ostry mróz gwarantuje, że w winogronach zamarzną kryształki wody, które w czasie odbywającego się na mrozie tłoczenia zostaną w prasie. Z wyciskanych owoców powstaje potem bardzo słodki moszcz, doskonały do wyrobu wina słabego, aromatycznego i o wysokiej zawartości cukru.

W Czechach produkuje się niewiele wina lodowego. Roczny wyrób sięga kilku tysięcy litrów, co stanowi około 1 proc. całej winiarskiej produkcji w republice. Cena jednej butelki o pojemności 0,35 l mieści się w przedziale od 300 do 700 koron (od 50 do 110 zł).

PAP, arb

Czytaj także