Wojskowi kucharze wyróżnieni w Luksemburgu

Wojskowi kucharze wyróżnieni w Luksemburgu

Dodano: 
Fot. Agnieszka Szkoda
Reprezentacja wojskowych kucharzy z Polski zdobyła dwa wyróżnienia podczas Międzynarodowych Zawodów Sztuki Kulinarnej Expogast 2010 – Culinary Word Cup, które odbyły się w Luksemburgu w ramach światowej wystawy gastronomicznej.
12 wojskowych mistrzów i mistrzyń sztuki kulinarnej, przez 5 dni zmagało się z 8 innymi wojskowymi drużynami reprezentującymi armie m.in. Niemiec, Węgier i Szwajcarii. W zawodach uczestniczyli też cywile - w sumie konkurowały ze sobą drużyny z 53 krajów, a różnica między zespołami wojskowymi a pozostałymi polegała na tym, że żołnierze korzystali z kuchni polowych. Każda z ekip prezentowała swoje możliwości w dwóch konkurencjach: gotowaniu gorącego posiłku złożonego z trzech dań dla 100 osób oraz przygotowaniu stołu z 21 zimnymi daniami. Wojskowa drużyna z Polski w obu konkurencjach otrzymała wyróżnienia za precyzję, innowację i organizację pracy.

Popisowym numerem naszych mistrzów był tuńczyk marynowany w zielonym pieprzu z dodatkiem galaretki pistacjowej aromatyzowanej sokiem jabłkowym w sosie miodowo-musztardowym. Danie główne stanowił pieczony filet z kaczki marynowany w śliwkach i majeranku z dodatkiem modrej kapusty i karmelizowanego jabłka, ziemniaczanego ciasta i sosu śliwkowego. Na deser podali mus z passiflory na serku mascarpone z dodatkiem biszkoptu skąpanego w herbacie matcha, podanego z chipsem jabłkowym i likierem z melisy.

Wojskowa reprezentacja przygotowywała się do konkursu od kwietnia tego roku, co stanowi pewien ewenement – większość drużyn ćwiczy bowiem przez dwa lata. Każda ekipa stara się szkolić pod okiem mistrzów sztuki kulinarnej, którzy znają aktualne trendy w swojej branży i są skłonni je przekazać podopiecznym. Ekipę wojskowych zawodników szkolili: Krystian Szopka, szef kuchni poznańskiego Hotelu Sheraton i Paweł Mieszała – mistrz polski cukierników z 1999 r. Do przygotowań wojskowych zawodników włączył się również Kurt Sheller zanany z kulinarnych programów telewizyjnych, choć jego rola ograniczała się do wyrażenia opinii na temat wypracowanej kompozycji smaków i sposobu ich osiągnięcia.

Organizatorami luksemburskiego konkursu są: Stowarzyszenie Kucharzy Luksemburga (VATEL-CLUB) oraz Światowa Organizacja Szefów Kuchni (WACS). W Polsce za logistyczne wsparcie udziału żołnierzy w konkursie odpowiada Inspektorat Wsparcia Sił Zbrojnych, a nadzór merytoryczny pełni Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

Agnieszka Szkoda

Czytaj także

 0

Czytaj także