Gęś podbije Warszawę?

Gęś podbije Warszawę?

Dodano: 
Fot. sxc.hu / Źródło: FreeImages.com
Na podbój Sopotu, Warszawy i Krakowa z gęsiną z Kołudy Wielkiej koło Inowrocławia i okolic Rypina wyrusza samorząd województwa kujawsko-pomorskiego. Lokalny specjał będzie promowany na tamtejszych targowiskach.
- Mam nadzieję, że gęsina - nasz regionalny przysmak - będzie cieszyła się popularnością i zawojuje sopockie, warszawskie i krakowskie stoły. Zarówno mięso z gęsi kołudzkiej, jak i rypińskej, hodowanych w naszym województwie, cechuje się wysoką jakością i wyjątkowym smakiem - zachwala marszałek województwa Piotr Całbecki. Gęsina z regionu kujawsko-pomorskiego będzie sprzedawana 20 listopada na targowisku miejskim w Sopocie, 26 i 27 listopada w Hali Mirowskiej w Warszawie, a 2 i 4 grudnia na targowisku Stary Kleparz w Krakowie.

Promocja gęsiny na targowiskach to część akcji kujawsko-pomorskiego samorządu "Gęsina na świętego Marcina", którą rozszerzono na okres przed Bożym Narodzeniem. Gęsina z regionu m.in. gościła przed tygodniem na stołach w Wilnie, gdzie odbywał się Festiwal Polskich Smaków. Potrawy z gęsi kołudzkiej od tygodnia są serwowane w 30 restauracjach w kraju i będą w ich menu do 28 listopada.

Województwo kujawsko-pomorskie słynie z hodowli gęsi doskonałych pod względem smaku i właściwości odżywczych. Gęś biała kołudzka pochodzi z Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej koło Inowrocławia, a gęś rypińska jest lokalną odmianą, która nigdy nie była poddawana żadnej selekcji.

PAP, arb

Czytaj także