Jeśli wieprzowina - to tylko najwyższej jakości

Jeśli wieprzowina - to tylko najwyższej jakości

Dodano: 
Fot. sxc.hu / Źródło: FreeImages.com
System Jakości Wieprzowiny - PQS - ma być gwarancją mięsa wysokiej jakości. Producenci i przetwórcy rozpoczęli kampanię promocyjną, zachęcającą do kupowania produktów z tym znakiem. Akcja będzie prowadzona przez 3 lata, a jej koszt oszacowano na 3,7 mln euro.
PQS (Pork Quality System) ma gwarantować, że mięso wieprzowe będzie mniej tłuste, łatwiejsze w obróbce kulinarnej i smaczniejsze. Zwierzęta, z których będzie pochodziło, mają być hodowane z zachowaniem dbałości o ich zdrowie oraz zgodnie z wymaganiami ochrony środowiska. System jakości zakłada także zachowanie wysokich norm bezpieczeństwa i kontrolę jakości na każdym etapie produkcji. Może do niego przystąpić każdy producent - warunkiem jest złożenie odpowiedniego wniosku, poddanie się kontroli i przestrzeganie zasad, które mają zagwarantować wysoką jakość produktu.

Akcję "PQS - Znak wyśmienitej wieprzowiny" firmuje Związek "Polskie Mięso", który podpisał umowę na realizację kampanii informacyjnej z Agencją Rynku Rolnego. Klienci będą informowani przez media o produkcji mięsa w takim systemie. Głównymi adresatami tej akcji są mieszkanki dużych miast, liczących powyżej 100 tys. mieszkańców. Kampania jest częściowo finansowana z pieniędzy unijnych: z UE pochodzi 50 proc. środków, 30 proc. pochodzi ze środków krajowych, a pozostałych 20 proc. finansowanych jest ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Gwarantowana jakość mięsa wynika z dodatkowych obowiązków nałożonych na etapie hodowli. Rolnicy czy firmy produkujące tuczniki, przystępując do programu, dobrowolnie zgadzają np. na określony sposób karmienia zwierząt - ma to wyeliminować lub ograniczyć stosowanie dodatkowych substancji poprawiających walory przetwórcze mięsa. Do produkcji mięsa w systemie PQS będą wykorzystywane rasy świń, które dostarczają mniej tłuste mięso. Ponadto zwierzęta te będą ubijane w optymalnym okresie, tj. gdy osiągną 100 kg wagi. Ubój tuczników ma się odbywać bezstresowo. Przetwórcy, którzy uzyskają stosowny certyfikat, będą mogli posługiwać się logo PQS. Będzie ono umieszczane na etykiecie, co pozwoli konsumentom na odróżnienie produktu.

PAP, arb

Czytaj także