Lubimy jeść rzeczy, które dobrze nam się kojarzą

Lubimy jeść rzeczy, które dobrze nam się kojarzą

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. sxc.hu / Źródło: FreeImages.com
Wiele osób uważa, że jeśli akurat ma ochotę na zjedzenie połowy tortu czekoladowego oznacza to, iż organizm domaga się od nich tortu bądź czekolady ponieważ brakuje mu zawartych w nim składników odżywczych (np. tony cukru). Okazuje się jednak, że twierdzenie to nie ma żadnego potwierdzenia naukowego, a nasze żywieniowe zachcianki mają wyłącznie podłoże psychologiczne.
Badania wykazują, że nie ma ścisłego związku między poziomem niedoboru poszczególnych składników odżywczych w naszym organizmie a tym, na co akurat mamy ochotę. Jeśli więc ślinka cieknie nam na widok wysmażonego steku - nie znaczy to wcale, że nasze ciało chce białka i tłuszczu.

Dlaczego więc ludziom zdarzają się żywieniowe kaprysy? Okazuje się, że diabeł tkwi... w psychologii. Jeśli mamy ochotę na określony posiłek może to oznaczać, że jego smak kojarzy nam się z jakimś przyjemnym wydarzeniem życiowym (np. z dzieciństwem w czasie którego karmiono nas smażonymi stekami).

wp.pl, arb


-

Czytaj także