Jarzębina nie tylko na korale

Jarzębina nie tylko na korale

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. Wikipedia
Choć zerwane z drzewa są gorzkie i cierpkie, mogą posłużyć nie tylko, jako jesienna ozdoba kuchni. Owoce jarzębiny są doskonałym lekarstwem. Można z nich też wyczarować przetwory, nalewki i wina.
Owoce tego drzewa mają bardzo wszechstronne zastosowanie. Zawarte w nich kwas askorbinowy (czyli popularna witamina C), karotenoidy (witamina A), cukry, sole mineralne mogą służyć jako naturalne środki wzmacniające odporność. Jarzębina jest częstym składnikiem sprzedawanych w aptekach preparatów wzmacniających odporność.

Po jarzębinę powinni sięgnąć wszyscy ci, którzy cierpią na nadciśnienie. Poza tym owoce te działają także moczopędnie i przeciwzapalnie na błony śluzowe jelit i żołądka. Łagodzi też podrażnienia wątroby. Z owoców jarzębiny można robić dżemy, konfitury, nalewki i wina oraz wiele innych dodatków do codziennych potraw.

Jarzębinę najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, gdyż temperatura rozkłada trujący kwas parasorbinowy zalegający w owocach. W jarzębinie cenne są nie tylko owoce, ale także i kwiaty. Jarzębinowe kwiecie zerwane wiosną może, po ususzeniu, posłużyć jako łagodny lek na dziecięce dolegliwości żołądkowe.


ja
-

Czytaj także