Jedzmy szpinak - powinen na stałe wejść do naszej diety

Jedzmy szpinak - powinen na stałe wejść do naszej diety

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. Wikipedia
Szpinak zawiera karotenoidy, żelazo, a także błonnik pokarmowy. Powinien być więc stałym elementem naszej diety.
jedzenie szpinaku ma bardzo wiele korzyści dla naszego zdrowia. Jego regularne spożywanie może chronić przed nowotworami. Głównie skutecznie broni nas przed nowotworem płuc, jelita grubego, żołądka i krtani. Szpinak pozwala tez skutecznie walczyć z niedokrwistością.

Każdy jednak pamięta jak w przedszkolu kazano mu jeść szpinak, bo ma dużo żelaza. Z jednej strony to prawda, ale warto też pamiętać, że znaczna jego część ginie przy obróbce kulinarnej. Mycie, rozdrabnianie, gotowanie - to wszystko wpływa na spadek zawartości żelaza. Są jednak sposoby, aby zostało go w szpinaku jak najwięcej.  Trzeba unikać moczenia, drobnego siekania i długotrwałego podgrzewania. Dobrym wyjściem jest też skropienie szpinaku sokiem z cytryny, który częściowo „zatrzyma" żelazo.

onet, ps

-

Czytaj także