Winogrona nie dla kobiet w ciąży

Winogrona nie dla kobiet w ciąży

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. sxc.hu / Źródło: FreeImages.com
Osoby, które cierpią na anemię powinny wystrzegać się jedzenia czerwonych winogron - ponieważ procyjanidy i proantocyjanidyny czyli polifenole zawarte w ich pestkach, mogą utrudniać wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego.
Okazuje się, że zawarte w winogronach polifenole wiążą żelazo po czym nie trafiają do krwiobiegu, lecz są wydalane wraz z kałem przez co "oczyszczają" organizm z cennego pierwiastka.

Dotychczas polifenole były postrzegane jako substancje korzystne dla zdrowia. Powszechnie wiadomo, że zapobiegają one nowotworom i chorobom serca oraz opóźniają proces starzenia. Niewiele osób wie jednak, że mają również antyodżywcze działanie - wypłukują organizm z żelaza. Jest to o tyle istotne, że niedobór tego akurat pierwiastka to najczęstszy niedobór żywieniowy na świecie. Dlatego też osoby cierpiące na anemię, a także kobiety w ciąże i małe dzieci powinny unikać pokarmu bogatego w polifenole.

arb, "Science Daily"
-

Czytaj także