Kiełbasa lisiecka i suska sechlońska objęte geograficzną ochroną

Kiełbasa lisiecka i suska sechlońska objęte geograficzną ochroną

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. sxc
Wpisana już wcześniej na listę unijnych produktów tradycyjnych kiełbasa lisiecka została we wtorek objęta także unijnym "chronionym oznaczeniem geograficznym". Tydzień temu tą samą ochroną został objęty inny polski produkt - suska sechlońska.
"Kiełbasa lisiecka" to tradycyjna kiełbasa wyrabiana z mięsa wieprzowego w okolicach Liszek i Czernichowa w Małopolsce. Szczyci się delikatnym, pieprzno-czosnkowym aromatem, a wędzona jest tradycyjnie w dymie z bukowego albo olchowego drewna.

Suska sechlońska to pochodząca z Małopolski podsuszana i podwędzana śliwka. Obie decyzje zostały opublikowane w Dzienniku Urzędowym UE. Dwa polskie produkty tym samym dołączyły do listy ponad 900 oryginalnych, tradycyjnych produktów chronionych w UE.

pap, ps

-

Czytaj także