Alergogenne konserwanty

Alergogenne konserwanty

Dodano:   /  Zmieniono: 
(fot. sxc.hu) / Źródło: FreeImages.com
Glutaminian sodu, dwutlenek siarki, azotyny - środki chemiczne konserwujące żywność mogą wywoływać alergie oraz powodować astmę.
- Chemiczne dodatki i konserwanty zawarte w żywności mogą być przyczyną różnych chorób alergicznych - mówi dr Adrian Morris, alergolog. Wśród możliwych dolegliwości Morris wymienia m.in. astmę, pokrzywkę oraz stwarzającą zagrożenie dla życia reakcję anafilaktyczną. Z tego powodu alergikom, osobom nadwrażliwym oraz dzieciom zaleca się ostrożność w konsumowaniu żywności zawierającej konserwanty.

W ciągu roku spożywamy kilka kilogramów dodatków do żywności. Wchodzące w skład konserwantów związki chemiczne, spożywane regularnie, odkładają się w organizmie. Wielu producentów żywności stosuje chemikalia nie tylko po to, by zabezpieczyć żywność przed zepsuciem. Producenci "dodają do swoich produktów "chemię" zmieniającą kolor, smak i zapach jedzenia. Zdaniem doktora Morrisa, rośnie liczba osób reagujących alergicznie na konserwanty. Według alergologa, największe problemy powodują azotyny i ich pochodne, glutaminian sodu, kwas sorbowy oraz dwutlenek siarki. Z badań wynika, że co piąty astmatyk odczuwa pogorszenie pracy układu oddechowego po spożyciu siarczanów zawartych w żywności.

zew, "Dziennik Gazeta Prawna"

-

Czytaj także