Przyprawowa rewolucja w Polsce

Przyprawowa rewolucja w Polsce

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. sxc
Sam pieprz i sól to dla Polaków za mało. Zapotrzebowanie na rożnego rodzaju przyprawy rośnie. Coraz większą popularnością cieszą się mieszanki - np. do kurczaka.
W tym roku na przyprawy wydamy blisko miliard złotych. W sumie w 2010 roku Polacy kupią 35 tys. ton przypraw, a w 2011 o około 10-20 procent więcej. Okazuje się, że w kuchni coraz częściej idziemy na łatwiznę. Zamiast kupować pięć różnych przypraw, kupujemy gotowe mieszanki. Czy to oznacza, że sól i pieprz odejdą do lamusa? - Choć ciągle najwięcej sprzedajemy pieprzu czarnego mielonego, to jednak dwucyfrowy wzrost sprzedaży notują mieszanki, np. do kurczaka czy spaghetti - mówi Przemysław Pająk z Kamisu.

Mimo prognozowanego wzrostu zapotrzebowania na przyprawy, Polacy nie są wciąż gotowi na oryginalne przyprawy sprowadzane z Turcji czy Indii, które w Polsce kupowaliby na wagę. - W ciągu 2-3 lat wejdą jednak na rynek w najwięskzych polskich miastach - zapewniaja eksperci. 

"Dziennik Gazeta Prawna", ps

-

Czytaj także