Polacy zjadają 60 kg pieczywa rocznie

Polacy zjadają 60 kg pieczywa rocznie

Dodano:   /  Zmieniono: 
Jak informuje portal dlahandlu.pl, w Polsce produkuje się rocznie 4 mln ton pieczywa. Z kolei 2,3 mln ton całości wypiekają piekarnie zatrudniające do 9 osób - tak wynika z danych Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP.
Polacy zjadają średnio 166 g pieczywa dziennie. Daje to 60 kg na rok. Według Stowarzyszenia Piekarzy RP spożycie pieczywa powinno wynosić jednak 230 g dziennie, czyli o 20 kg na rok więcej, niż obecnie. Autorzy raportu sugerują, że pieczywo powinno być produkowane z różnymi dodatkami prozdrowotnymi. Chodzi m.in. o skwalen, który znajduje się w nasionach amarantusa. Niestety bardzo często jednak piekarnie pomijają te składniki.

W Polsce pod koniec II kwartału 2010 r. produkcję pieczywa oraz ciastek i wyrobów ciastkarskich prowadziło 11.936 firm. 8.117 to mikrofirmy zatrudniające do 9 osób. 3.506 to firmy małe (10 do 49 osób). Z kolei 295 to średnie firmy (50 do 249 osób), a tylko 18 to firmy duże, które zatrudniają ponad 249 osób. Obroty wszystkich firm wyniosły łącznie 10,6 mld zł.

dlahandlu.pl, ps

-

Czytaj także