Na wolne rodniki - kawa z ekspresu

Na wolne rodniki - kawa z ekspresu

Dodano:   /  Zmieniono: 
(fot. sxc.hu) / Źródło: FreeImages.com
Kawa to naturalne źródło związków pomocnych w zwalczaniu nadmiaru wolnych rodników, który szkodzi zdrowiu. Aby najlepiej wykorzystać te właściwości, kawę powinno się parzyć w ekspresie ciśnieniowym - przekonywała dr Katarzyna Zawada z Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego podczas XIV Festiwalu Nauki w Warszawie.

Podczas XIV Festiwalu Nauki w Warszawie zaprezentowano eksperymenty z udziałem wolnych rodników. Pokaz przeprowadziła dr Katarzyna Zawada z Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Zawada dodawała wolny rodnik do niewielkiej ilości silnie rozcieńczonego naparu kawy, a następnie analizowała zmiany zabarwienia roztworu w związku z reakcją wolnego rodnika z przeciwutleniaczami w kawie.

Uczestnicy pokazu badali próbki różnych gatunków kaw, tj. arabiki, robusty oraz droższej kawy będącej mieszanką arabiki (70 proc.) i  robusty (30 proc.). Porównywano też kawy ze względu na sposób ich przyrządzania - kawę z ekspresu ciśnieniowego, zalewaną wrzątkiem w  szklance (w Polsce określaną jako kawa po turecku) oraz kawę rozpuszczalną.

Robusta lepsza niż arabika

Okazało się, że robusta jest lepszym źródłem przeciwutleniaczy niż  arabika i że kawa z wyższej półki ma większą zawartość tych związków niż  kawa tańsza. Jednak najsilniejszy wpływ na poziom antyoksydantów w  naparze kawy miał sposób jej przyrządzenia - najwyższe stężenie tych związków okazała się mieć kawa z ekspresu ciśnieniowego, mniej kawa zalewana wodą, a najuboższa w nie była kawa rozpuszczalna.

- Kawa jest źródłem antyoksydantów, ale żeby miała jak najkorzystniejszy wpływ na nasze zdrowie nie można pić jej w nadmiarze, bo może zaszkodzić na żołądek i zwiększa ryzyko powstawania kamieni nerkowych -  podkreśliła dr Zawada. Jak zaznaczyła, wolne rodniki są nam potrzebne do tego, by normalnie funkcjonować, dlatego nie powinniśmy nadużywać suplementów diety z  antyoksydantami, bo mogą one przynieść więcej szkody niż pożytku. Najlepiej dostarczać sobie przeciwutleniaczy wraz z urozmaiconą dietą, a  z preparatów korzystać tylko w szczególnych, kryzysowych sytuacjach, jak okres silnego stresu czy przemęczenia - podsumowała specjalistka.

Nadmiar wolnych rodników szkodzi zdrowiu. Organizm walczy z nimi przy pomocy przeciwutleniaczy (antyoksydantów).

zew, PAP - Nauka w Polsce
-

Czytaj także