Kenia zaleje rynek kawą

Kenia zaleje rynek kawą

Dodano:   /  Zmieniono: 
Kenijscy naukowcy z Coffee Research Foundation (CRF) po 20 latach badań stworzyli nową odmianę kawy. Krzew kawowy o nazwie Batian jest odporny na dwie najgroźniejsze dla kawowych upraw choroby - informuje "Rzeczpospolita".
Choroby, na których zwalczanie plantatorzy musieli przeznaczać 30 proc. kosztów uprawy, spowodowały, że produkcja kawy w Kenii stałą się nieopłacalna i spadła z 130 tys. ton rocznie pod koniec lat 80. do około 50 tys. ton obecnie.

Kenia ma teraz szanse odzyskać swoją pozycję producenta doskonałej kawy. Nowa odmiana bowiem ma nie tylko wspaniałe walory smakowe i zapachowe, ale i większe owoce i szybciej dojrzewające owoce od innych uprawianych obecnie gatunków.

em, "Rzeczpospolita"

-

Czytaj także