Piekarze walczą o wyjazd na Puchar Świata

Piekarze walczą o wyjazd na Puchar Świata

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. sxc.hu / Źródło: FreeImages.com
Dziewięciu piekarzy bierze udział w odbywających się w Poznaniu eliminacjach krajowych do Pucharu Świata w Piekarstwie. Trójka najlepszych pojedzie w styczniu 2011 roku na półfinał do Lyonu.
Eliminacje odbywają się w trakcie targów Polagra-Tech, w ramach Salonu Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego. Uczestnicy zostali wyłonieni w trakcie konkursów kwalifikacyjnych w Poznaniu, Zabrzu i Warszawie.

Rywalizacja przebiega w trzech kategoriach: bagietki i chleby specjalne, wyroby pół-cukiernicze oraz eksponat artystyczny. - Oceniany jest smak, wygląd i waga produktu. W trakcie konkursu nie wolno używać jakichkolwiek dodatków i polepszaczy - powiedział członek zarządu Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP Piotr Koperski.

Trzech najlepszych kandydatów wyłonionych w trakcie wtorkowych eliminacji utworzy reprezentację krajową, która weźmie udział w półfinale w Lyonie. Finał odbędzie się w Paryżu w 2012 roku.

PAP, arb

-

Czytaj także