Apetyczne targi

Apetyczne targi

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. Stock xchng.hu
Wyroby piekarnicze i cukiernicze prosto z pieca, regionalne przysmaki, produkty mleczarskie, wędliny, zdrowa żywność, przyprawy, wina, wódki, likiery, a do tego najnowsze urządzenia, najlepsi kucharze i zapach świeżo parzonej kawy – tak smakowicie zapowiadają się targi Polgra-Food i Gastro Trendy, które odbędą się w dniach 13-16 września w Poznaniu.
Jednym z wydarzeń targów Polagra-Food będą Smaki Regionów, czyli prezentacja tradycyjnej regionalnej i ekologicznej żywności, która cieszy się powodzeniem nie tylko wśród Polaków, ale coraz częściej w wielu krajach Europy. Swoje unikatowe wyroby zaprezentują mali lokalni przetwórcy i producenci. Zadaniem ekspozycji jest bowiem wspieranie rozwoju produkcji polskich produktów naturalnych i tradycyjnych, a także poprawianie ich konkurencyjności i promocji na rynkach Unii Europejskiej.

Gastro Trendy, czyli przyszłość gastronomii
Równolegle z Polagra-Food odbędą się Międzynarodowe Targi Gastronomii Gastro Trendy, podczas których zostaną zaprezentowane maszyny, urządzenia i produkty spożywcze dla gastronomii, wyposażenie lokali, sprzęt i oprogramowanie komputerowe, a także usługi w zakresie doradztwa technicznego i szkoleń. Program wydarzenia zostanie wzbogacony o modelowe realizacje obiektów oraz liczne pokazy, degustacje i konkursy.

Mistrzowie kuchni w akcji
W ramach projektu Eksperci od Kuchni, przeznaczonego przede wszystkim dla restauratorów i właścicieli lokali gastronomicznych, na przestrzeni 300 m kw. zaaranżowany zostanie wzorcowy, w pełni działający lokal gastronomiczny, składający się z kuchni i restauracji. Dzięki temu inwestorzy, restauratorzy, szefowie kuchni oraz inne osoby zainteresowane gastronomią przez cztery targowe dni będą mogli przyglądać się jego funkcjonowaniu, próbować przygotowywanych na miejscu potraw i korzystać z porad ekspertów.

Podczas targów do rywalizacji o Kulinarny Puchar Polski 14 września stanie dziesięć dwuosobowych drużyn, które w ostatnim roku zwyciężyły w najlepszych  kulinarnych imprezach w Polsce. Okaże się wówczas, kto zdaniem jury najlepiej przygotował m.in. przystawkę z jesiotra i gruszki oraz danie główne na bazie gęsi i kaszy.

Sztuka parzenia kawy
W szranki w czterech konkurencjach staną też najlepsi bariści w Polsce, by pokazać swój kunszt na Olimpiadzie Kawy. Dla gości targowych pod szyldem Akademii Kawy odbędą się prezentacje dotyczące gatunków kawy, jej palenia, mielenia i parzenia oraz pokazy z udziałem polskich mistrzów.

Podczas pokazów piekarskich i cukierniczych oraz w trakcie prezentacji działania maszyn powstanie wiele pełnowartościowych produktów spożywczych. Organizatorzy targów wraz z Bankiem Żywności przeprowadzą wśród wystawców zbiórkę produktów, które po zakończeniu wydarzenia zostaną przekazane najbardziej potrzebującym wielkopolskim organizacjom i instytucjom.

Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra-Food to największa w Polsce prezentacja oferty działających w branży spożywczej producentów, dystrybutorów, hurtowników i sprzedawców detalicznych. W gronie wystawców znajdują się również firmy oferujące produkty i usługi z zakresu wyposażenia sklepów, a także franczyzodawcy zainteresowani współpracą z polskimi przedsiębiorcami. W ramach targów odbywają się też konferencje i panele dyskusyjne. W tym roku będzie to m.in.: cykl konferencji "Dwa dni dla dystrybucji”, z myślą o handlu tradycyjnym, Zasady aranżacji i prowadzenia sklepów  (14 września, godz. 10.00), Nowoczesna franczyza pozwoli zwyciężyć, a nie przetrwać (15 września, godz. 10.00) oraz panel Informacje na etykietach produktów spożywczych - jakie i dla kogo? (14 września, godz. 10.00).

Szczegółowy program targów Polagra-Food i Gastro Trendy oraz wydarzeń im towarzyszących dostępny jest na stronie www.polagra-food.pl oraz www.gastrotrendy.pl 

em, informacja prasowa



-

Czytaj także