Włochy - kraina tęczowej mozzarelli

Włochy - kraina tęczowej mozzarelli

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. sxc.hu / Źródło: FreeImages.com
Różowa mozzarella - po niebieskiej - trafiła do sklepów we Włoszech. Kolejne opakowanie sera w takim kolorze znaleziono w rejonie Palermo na Sycylii. Tegoroczne lato w handlu upływa we Włoszech pod znakiem epizodów ze zmieniającymi kolor białymi serami, podstawowymi produktami rodzimej, wychwalanej na świecie kuchni.
W czerwcu do sieci tanich supermarketów w Italii trafiły olbrzymie, natychmiast skonfiskowane transporty mozzarelli z Niemiec, która w chwili otwarcia wypełnionego płynem opakowania zmieniała kolor na intensywnie niebieski. Okazało się, że w trakcie produkcji w zakładzie w Bawarii dostała się do niej groźna bakteria. Sprawą zajęła się Komisja Europejska, a we Włoszech doszło do protestów przeciwko sprowadzaniu taniej, rzekomo włoskiej żywności.

Skandal z "mozzarellą Smurfów" jeszcze nie zdążył ucichnąć, gdy do kilku sklepów trafiła partia sera ricotta w kolorze różowo-czerwonym. Nie wiadomo, co spowodowało zmianę barwy białego miękkiego sera twarogowego. Został on wycofany ze sprzedaży.

Od kilku dni media informują natomiast o pojawieniu się różowej mozzarelli. Została ona skonfiskowana przez specjalną jednostkę karabinierów, która podda ją analizom.

PAP, arb

-

Czytaj także