Najzdrowsze zboże świata

Najzdrowsze zboże świata

Dodano: 
(fot. Wikipedia)
Niegdyś orkisz był pożywieniem gladiatorów. W średniowieczu jego zdrowotne właściwości zachwalała św. Hildegarda z Bingen. Dziś zboże powraca z zapomnienia, bo jest doskonałym lekarstwem na współczesne choroby.
Orkisz jest jednym z najstarszych podgatunków pszenicy. Choć wielu z nas nigdy o nim nie słyszało, to jeszcze 100 lat temu w wielu miejscach w Polsce był bardziej rozpowszechniony od pszenicy zwyczajnej. Obecnie uprawiany jest głównie w ekologicznych gospodarstwach w Niemczech, Francji, ale też u naszych południowych sąsiadów - w Czechach i na Słowacji.

Choć skazywano go na zapomnienie, to orkisz cieszy się coraz większą popularnością. Paradoksalnie, zmniejszenie areału upraw orkiszu w XX wieku wyszło mu tylko na dobre, gdyż zboże to nie przeszło tak popularnego w dzisiejszych czasach „ulepszania". Nic dziwnego, że ziarna orkiszu są zdecydowanie bardziej cenione od ziaren pszenicy zwyczajnej.

Zdecydowanie zdrowy

Ziarna orkiszu zawierają nawet o 45 proc. więcej białka od ziaren pszenicy zwyczajnej. Orkisz jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego. W porównaniu z pszenicą zwyczajną zawiera też więcej cynku, miedzi i selenu, a także witaminy A, E i D. Tłuszcz orkiszu ma więcej filosteroli, które korzystnie wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu w krwi. Ziarna orkiszu obfitują w kwas krzemowy, który świetnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci, a nawet na pamięć.

Warto też pamiętać, że orkisz pomaga przy dolegliwościach układu pokarmowego, a także przy alergiach. Zdecydowanie zwiększa odporność organizmu i usuwa toksyny. W ziarnach tego zboża występuje rodanid, który jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi, a także w mleku kobiecym. Dzięki obecności tego składnika orkisz działa przeciwnowotworowo, wzmacnia serce i układ nerwowy oraz chroni przed zakażeniami.

Chleb orkiszowy ma lekko orzechowy posmak i delikatny aromat. Z orkiszu można produkować chleb, bułki, makaron, ciastka, a także piwo i wódki.

dp, Kobieta.pl

Czytaj także