Skóra nie lubi piwa

Skóra nie lubi piwa

Dodano:   /  Zmieniono: 
(fot. sxc.hu) / Źródło: FreeImages.com
Im częściej pijesz piwo, tym większa szansa, że zachorujesz na łuszczycę - informują naukowcy. Dwa i pół drinka tygodniowo to o 72 proc. większe ryzyko dla skóry.
Picie alkoholu wpływa na stan skóry i podnosi ryzyko wystąpienia łuszczycy - wynika z testów przeprowadzonych na kobietach. Autorem badań jest dr Abrar Qureshi z Harvard Medical School. W latach 1991-2005 badano 82 tys. pielęgniarek w wieku 27-44 lat. Prowadzący badania analizowali nawyki dotyczące spożywania alkoholu.

Z badań wynika, że ryzyko zachorowania na łuszczycę najbardziej zwiększa picie piwa. U kobiet 5 piw tygodniowo dwukrotnie zwiększa szansę wystąpienia tej choroby. Bezpieczniejsze jest spożywanie likierów lub białego i czerwonego wina. Naukowcy zapewniają, że piwo bezalkoholowe nie szkodzi.

- Od dawna podejrzewaliśmy, że istnieje związek między spożywaniem alkoholu a ryzykiem pojawienia się łuszczycy mówią autorzy badania. Ich zdaniem kluczowe są te składniki piwa, które nie występują w innych alkoholach. Winny może być jęczmień, z którego uzyskuje się skrobię niezbędną do fermentacji piwa. - Jęczmień i inne źródła skrobi zawierające gluten u niektórych osób z łuszczycą wywołują nadwrażliwość. Mniejsze ilości ziaren są wykorzystywane do produkcji piwa bezalkoholowego i niskoalkoholowego, co może tłumaczyć, dlaczego te rodzaje piwa nie wiążą się z łuszczycą - tłumaczą naukowcy z Harvard Medical School.

- Kobiety z wysokim ryzykiem łuszczycy powinny unikać spożywania dużych ilości piwa - ostrzegają naukowcy. Wyniki ich badań zostaną opublikowane w grudniowym numerze "Archives of Dermatology".

zew, Gazeta Wyborcza

Czytaj także