Kuchnia pachnąca polsko-litewską tradycją

Kuchnia pachnąca polsko-litewską tradycją

Dodano: 
Fot.
Tradycyjne potrawy pogranicza Polski i Litwy są znakiem rozpoznawczym festynu rodzinnego "Kuchnia Pachnąca Tradycją", który odbędzie się 13 i 14 sierpnia na augustowskim Rynku Zygmunta Augusta.
Goście festynu mogą liczyć na wiele atrakcji, zwłaszcza kulinarnych. Specjalni goście imprezy - Karol Okrasa i Marcin Budynek będą prezentować potrawy regionalne takie jak m.in. kartacze, pierogi, cepeliny, czebureki, kołduny czy żmudzkie bliny. Na kiermaszu wyrobów regionalnych nie zabraknie swojskich wędlin,  kindziuka, serów podpuszczkowych i wielu innych smakowitości.

Podczas festynu odbędzie się też konkurs kulinarny dla restauratorów z Augustowa i Druskiennik. Jednym z celów imprezy jest bowiem stworzenie sieci certyfikowanych lokali gastronomicznych w obu tych miastach, serwujących regionalne dania. W projekcie „Kuchnia Pachnąca Tradycją" uczestniczy po 17 lokali z tych miejscowości, a warunkiem uczestnictwa jest wysoka jakość dań, obsługi i możliwość płacenia kartą. Lokale, które przystąpią do projektu, będą mogły legitymować się logo "Miejsce ze smakiem".

Dla mieszkańców Augustowa i Druskiennik  przygotowano konkurs "Augustów i Druskienniki od kuchni", w którym będą mogli się popisać talentami kulinarnymi, oczywiście w przygotowywaniu dań regionalnych.

Będzie też coś dla ducha, a więc występy zespołów muzycznych - polskiej folkowej grupy Beltaine, inspirującej się muzyką Irlandii, Szkocji i Bretanii; ukraińsko-polskiego zespołu jazzowego i folk-rockowej grupa Berkut.

Festyn jest podsumowaniem pierwszego etapu projektu „Kuchnia Pachnąca Tradycją",, który ruszył w styczniu, realizowanego  przez Urząd Miejski w Augustowie i Centrum Informacji Turystycznej i Biznesowej w Druskiennikach przy udziale środków unijnych.

W ramach projektu odbyły się na przełomie maja i czerwca 2010 r. polsko-litewskie warsztaty kulinarne.

em, POT


Czytaj także