Rusza kolejny ogólnopolski Festwial Dobrego Smaku

Rusza kolejny ogólnopolski Festwial Dobrego Smaku

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. organizator
Nikogo, kto ceni dobrą kuchnię i najlepszej jakości produkty kulinarne, nie może zabraknąć w Poznaniu. Na IV Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w dniach 12-15 sierpnia zapraszają producenci regionalnych specjałów ze wszystkich zakątków Polski i wielu miejsc w Europie. Nie zabraknie muzyki, spotkań autorskich, pokazów kulinarnych, degustacji i konkursów. Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to swoisty przewodnik po kulinarnych ścieżkach miasta, regionu i kraju.
Na Jarmarku Dobrego Smaku, obok piroga biłgorajskiego, wędzonych ryb z Kaszub i Mazur, tradycyjnych wędlin ze świni złotnickiej pstrej, chlebów, miodów i serów ze wszystkich zakątków Polski znaleźć będzie można przetwory i produkty z Bułgarii, wędliny z Węgier, wina z Austrii, Niemiec, Włoch i Hiszpanii czy oliwę z Grecji.  To też niepowtarzalna okazja, by nabyć tradycyjnie wytwarzane garnki, przybory kuchenne czy ręcznie tkane obrusy.

Najwięcej emocji wzbudza największy polski turniej trunków domowych – konkurs na Polską Nalewkę Roku. Znamienita kapituła, m.in. smakosz i mistrz kuchni Paweł Loroch, Justyna Szafran, Hanna Banaszak, Stanisław Sojka, pod przewodnictwem uznanego krytyka kulinarnego Pawła Bikonta, szuka tej najlepszej, sporządzanej według tradycyjnej receptury. Wybór nie jest prosty, bo w ubiegłym roku zgłoszono blisko 250 nalewek. Wygrała, cytuję: „zjawiskowa nalewka" na owocach i liściach czarnej porzeczki.

Festiwalowe premiery książki. Tradycyjnie już odbędzie się premiera nowej książki Andrzeja Fiedoruka (socjologa, którego pasją jest historia pokarmów i obyczajów żywieniowych). Tym razem autor na swój literacko-kulinarny warsztat wziął kuchnię lwowską. Wśród literackich atrakcji Festiwalu znajdą się też spotkania poświęcone „Księdze Chleba", podróżom po Huculszczyźnie Michała Kruszony i Nalewkom Hieronima Błażejaka (największy autorytet w tej dziedzinie, zwycięzca wszystkich konkursów na nalewki!).

Wartościową pozycją  festiwalowego programu będą laboratoria smaku, czyli seminaria poświęcone wybranym obszarom kulinarnym prowadzone przez ekspertów. „Mistrzowskie Nalewki’ poprowadzi Hieronim Błażejak, „Wielkie Wina Węgierskie" Rafał Sokołowski ze Składu Win, a „Polskie Sery Zagrodowe" Eugeniusz Miętkiewicz  (doświadczony kucharz oraz niezrównany smakosz, twórca pojęcia sery zagrodowe). Bilety na seminaria dostępne są w Trattorii Castellana (ul. Fredry 7) gdzie odbywać się będą spotkania. Otwarty dla wszystkich chętnych będzie natomiast wykład dr hab. Jarosława Domanowskiego, badacza dawnej literatury kulinarnej zatytułowany „Kapłon, popie jajka i ulipki: tajemnice staropolskich książek kucharskich".


Inf. prasowa, ps

Czytaj także