Włosi mają problem z... kolorem swoich serów

Włosi mają problem z... kolorem swoich serów

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. sxc.hu / Źródło: FreeImages.com
We Włoszech nie minął jeszcze skandal z niebieską mozzarellą, gdy do handlu trafił czerwono-różowy ser ricotta, co być może nie byłoby dziwne, gdyby nie to, że ser ten jest zazwyczaj... biały. W związku ze znalezieniem takiego sera na Sardynii, rozpoczęły się masowe kontrole.
Karabinierzy ze specjalnej jednostki, zajmującej się bezpieczeństwem żywności, skonfiskowali- po sygnale od klientki, która taki ser kupiła w supermarkecie w rejonie miasta Olbia - wszystkie znajdujące się tam opakowania ricotty. Ponadto w całych Włoszech zablokowali dostawy z zakładu , gdzie czerwona ricotta została wyprodukowana. Nie podano jego nazwy. Produkt zostanie poddany dokładnym analizom. Na razie nie wiadomo, co jest przyczyną zmiany koloru białego sera, popularnego na włoskich stołach.

Od czerwca w wielu rejonach Włoch w sieciach tanich sklepów znaleziono ogromne ilości wyprodukowanego w Niemczech sera mozzarella , który w chwili otwarcia opakowania, w kontakcie z powietrzem zmienia kolor na intensywnie niebieski. Powodem jest bakteria, której obecność stwierdzono w serze. Z handlu zostało wycofanych kilka ton niemieckiej, niebieskiej mozzarelli, a sprawa ta wywołała liczne w Italii protesty przeciwko sprowadzaniu tego typowego włoskiego specjału z zagranicy. Prokuratura wszczęła dochodzenie w sprawie "mozzarelli Smurfów", jak jest nazywana przez media. Wkrótce okazało się jednak, że do handlu trafiła także partia sera o podobnych właściwościach, wyprodukowana w wielkiej włoskiej fabryce nabiału.

PAP, arb

-

Czytaj także