Schabowy lepszy niż pizza i kebab

Schabowy lepszy niż pizza i kebab

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. Wikipedia
Polacy są kuchennymi patriotami – wynika z raportu przygotowanego przez firmę MAKRO Cash&Carry. Aż 44 procent z nas nad uroki egzotycznych potraw przedkłada gołąbki, schabowego i pierogi. Jeśli już musimy jeść coś innego – to najchętniej wybieramy kuchnię włoską, z której najbardziej lubimy pizzę.
Starsi Polacy poza domem jedzą głównie… polskie zupy, a młodsi stawiają na fast foody. To m.in. dlatego aż 25 procent z nas stawia na kuchnię włoską – pizza bardzo często sprzedawana jest właśnie w barach typu fast-food. Popularne są również kulinarne symbole USA – hot-dogi i hamburgery (do jedzenia ich przyznaje się 6 procent ankietowanych). Powoli acz sukcesywnie nasz rynek zdobywają tureckie kebaby, po które sięga również 6 procent respondentów, choć twórcy ankiety zaznaczają, że faktycznie odsetek osób jadających kebab jest znacznie większy. Po prostu część respondentów tak przyzwyczaiła się do tego dania, że… nie uważa je za potrawę egzotyczną. Inne kuchnie – japońska, tajska, hinduska, czy nawet chińska – nie cieszą się tak dużą popularnością.

Polacy, jeśli już jedzą poza domem, najczęściej przy wyborze lokalu kierują się jego lokalizacją. - Jest to szczególnie widoczne w dużych miastach, gdzie restauracje zlokalizowane w centrum, blisko głównych miejskich deptaków, są zawsze pełne klientów  – tłumaczy Maurice Beursknes Menedżer Pionu Marketingu ds. Grupy Klientów HoReCa w MAKRO. Dla mieszkańców mniejszych możliwości ważna jest też cena, a dla młodszych klientów – popularność lokalu.

arb

Czytaj także