Smaczny Poznań kusi nalewkami i szneką

Smaczny Poznań kusi nalewkami i szneką

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. sxc.hu / Źródło: FreeImages.com
Najlepszą nalewkę, kaczkę po wielkopolsku oraz sznekę z glancem wybiorą jurorzy podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, który w dniach 12-15 sierpnia zagości na Starym Rynku w Poznaniu. Impreza odbędzie się po raz czwarty.

Na jarmarku, który odbywa się w ramach festiwalu, wystawcy m.in. z Polski, Bułgarii, Węgier, Włoch i Grecji zaprezentują wyprodukowane w tradycyjny sposób wędliny, pieczywo, wina oraz oliwę. "Festiwal na trwałe wpisał się do kalendarza imprez w Poznaniu i obok Jarmarku Świętojańskiego jest największą tego typu imprezą w Wielkopolsce. Staramy się promować nasz region poprzez produkty regionalne" - powiedział Arkadiusz Błochowiak, członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego, które obok powiatu poznańskiego i miasta Poznania jest współorganizatorem festiwalu.

Pierwszego dnia festiwalu odbędzie się dziesiąta edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo. W kolejnych dniach jurorzy wybierać będą najlepszą drożdżówkę (sznekę z glancem), nalewkę oraz kaczkę po wielkopolsku, która zastąpiła golonkę - przedmiot sędziowskich ocen w latach ubiegłych.

"Chcieliśmy, by zmęczeni golonką restauratorzy mogli popisać się innym daniem, a kaczka z pyzami i modrą kapustą to danie, do którego Wielkopolanie są bardzo przywiązani" - powiedział PAP Wojciech Lewandowski, producent festiwalu.

Nowością w tegorocznej edycji festiwalu jest promocja szeroko pojętej edukacji smaku. W jej ramach odbędą się seminaria na temat win węgierskich, nalewek oraz polskich serów zagrodowych połączone z degustacją. Wykład o tajemnicach staropolskich książek kucharskich wygłosi dr hab. Jarosław Dumanowski. Podczas festiwalu swoje premiery będą miały najnowsze książki Andrzeja Fiedoruka oraz Josefa Pischla.

"Cieszę się, że w program tegorocznego festiwalu wpleciono tak dużo elementów edukacji kulinarnej. W Poznaniu dziać się będą rzeczy zachwycające jeśli chodzi o najnowsze trendy świadomej gastronomi" - powiedział Paweł Loroch, dziennikarz radiowy i telewizyjny, który będzie jednym z członków konkursowej Kapituły Dobrego Smaku.

Festiwalowi tradycyjnie towarzyszyć będą występy muzyczne. Każdego z wieczorów na scenie wystąpią zespoły grające muzykę klezmerską, etniczną i jazzową. Ostatni dzień festiwalu będzie "dniem z powiatem poznańskim", podczas którego scenę opanują artyści mieszkający w powiecie poznańskim.

PAP, PP

-

Czytaj także