Białe pieczywo też jest zdrowe

Białe pieczywo też jest zdrowe

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. sxc.hu / Źródło: FreeImages.com
Chyba wszyscy lubimy ciepłe bułki prosto z piekarni, ale dotychczas przekonywano nas, że jedzenie białego pieczywa nie jest dobrym pomysłem - zwłaszcza dla osób dbających o linie. Tymczasem okazuje się, że pieczywo z białej mąki może być równie korzystne dla naszego dobrego samopoczucia, jak i pieczywo z mąki pełnoziarnistej.
Wprawdzie nie zmieniło się to, że białe pieczywo wciąż jest bardziej kaloryczne niż jego pełnoziarniste odpowiedniki, ale jednocześnie dzięki naukowcom z Lund University Faculty of Engineering wykazano, że pieczywo upieczone z białej mąki żytniej pozytywniej wpływa na stężenie glukozy i insuliny we krwi.

Na razie nie wiadomo dlaczego tak się dzieje. Wiadomo jednak, że wszystkie gatunki żyta mają takie zbawienne właściwości. Poza tym żyto jest źródłem błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych i antyoksydacyjnych. A produkty z mąki żytniej są bardziej sycące niż wypieki z innych rodzajów mąki. Gdyby jeszcze nie ten strach o linie...

arb

Czytaj także