Brokułem i brukselką w raka

Brokułem i brukselką w raka

Dodano: 
fot.: sxc.hu
Substancja o nazwie indolo-3-karbinol (I3C) dostarczana naszemu organizmowi podczas jedzenia brokułów i brukselki blokuje proliferację komórek nowotworowych dzięki usuwaniu z nich białka niezbędnego do podziałów komórek raka - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Cancer Prevention Research
Z wcześniejszych badań wiadomo, że obecny w warzywach kapustowatych indolo-3-karbinol (I3C) ma działanie przeciwnowotworowe i generalnie pozytywny wpływ na zdrowie. Teraz naukowcy zbadali jak dokładnie wpływa na komórki raka.

Okazało się, że I3C powoduje rozkład białka o nazwie Cdc25A - niezbędnego komórkom nowotworowym do podziałów i rozwoju, dzięki czemu hamuje wzrost między innymi guzów sutka.

Xianghong Zou wraz z kolegami z Ohio State University Medical Center analizował działanie I3C na trzy różne linie komórek raka piersi i zaobserwował rozkład Cdc25A. W dalszych doświadczeniach działaniu I3C poddano myszy chore na raka sutka i stwierdzono zmniejszenie guzów o około 65 proc. Jednocześnie naukowcy odnotowali, że I3C jest skuteczny tylko w przypadku typowej lokalizacji Cdc25A w komórkach raka sutka, w przypadku mutacji zmieniającej lokalizację tego białka I3C nie było skuteczne.

Poziom Cdc25A jest znacząco podwyższony w około połowie przypadków raka sutka i zwykle wskazuje na złe rokowania, ponadto podwyższony poziom tego białka obserwuje się w nowotworach prostaty, wątroby, przełyku, endometrium i jelita; a także u chorych na chorobę Alzheimer'a.

Zdaniem autorów pracy działanie I3C na komórki nowotworowe jest bardzo obiecujące a lepsze zrozumienie jego mechanizmu ma szansę doprowadzić do wprowadzenia tego związku jako suplementu diety oraz leku na raka i inne choroby przebiegające z podwyższonym poziomem Cdc25A.

PP / PAP Nauka w Polsce

Czytaj także