Astma i hamburgery

Astma i hamburgery

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot: sxc.hu
Dzieci na diecie śródziemnomorskiej obarczone są niższym ryzykiem zachorowania na astmę niż ich rówieśnicy jedzący hamburgery wynika z najnowszych badań opublikowanych w miesięczniku Thorax.
W latach 1995-2005 naukowcy przebadali 50 tys. dzieci z 20 krajów. Brali pod uwagę zarówno kraje bogate, jak i te uboższe. Twierdzą, że jedzenie owoców, warzyw i ryb chroni przed astmą. W biednych krajach pozytywny wpływ na dzieci miały przede wszystkim owoce i warzywa. Z kolei zamożni rodzice częściej karmili dzieci rybami, tym samym chroniąc je przed astmą.

Dr Gabriele Nagel, która prowadziła badania tłumaczy, że astma to choroba, na którą wpływa wiele czynników. Niekoniecznie chodzi tylko o dietę. - Badania pozwalają nam zrozumieć dlaczego astma dotyka ludzi zarówno w krajach rozwijających się jak i rozwiniętych - tłumaczy. Naukowcy uważają, że jedzenie co najmniej trzech hamburgerów tygodniowo zwiększało ryzyko zapadnięcia na astmę.

Trwają natomiast spekulacje nad tym, czy wzrost ryzyka zachorowania na astmę jest związany z tłuszczami zawartymi w hamburgerach czy bardziej. Być może chodzi również o tryb życia prowadzony przez amatorów niezdrowego jedzenia.

PP / BBC

Czytaj także