Polki doceniają kuchnię swoich matek

Polki doceniają kuchnię swoich matek

Dodano:   /  Zmieniono: 
To moja mama nauczyła mnie gotować – twierdzi co druga dorosła Polka. Większość pań (4/5) przyznaje też, że to właśnie dzięki swym mamom dziś dbają, by obiady były zdrowe, zawierały zupy, a przede wszystkim, by rodzina spożywała je we wspólnym gronie - wynika badań MillwardBrown SMG/KRC przeprowadzonych na zlecenie firmy Winiary, producenta linii zup „Jak u Mamy”.
Celem badania było zebranie informacji na temat kulinarnych postaw współczesnych Polek, ich wspomnień związanych z kuchnią i kulturą spożywania posiłków, pielęgnowanych przez ich matki.

Z raportu wynika że kuchnia wspomnień to kuchnia mamy – miejsce silnie integrujące rodzinę. Kuchnia ich matek  okazuje się zgodna z obecnym trendem w gotowaniu tzw. slow ford, doceniającym, w przeciwieństwie do tendencji fast-food, regionalne tradycje kulinarne, w którym zawsze jest czas na przygotowanie tradycyjnych, nawet pracochłonnych potraw bez pośpiechu, charakterystycznego dla obecnych czasów. „Z badania przebija tęsknota właśnie za tym spowolnieniem, za czasem który spędza się w miejscu ciepłym i przyjaznym, który poświęca się najbliższym i który jest konieczny do uzyskania odpowiednich efektów kulinarnych." – mówi  Monika Jusińska-Zbiegniewska, marketing manager marki Winiary. „Aż 83 proc. badanych Polek pamięta, jak ich mamy pozwalały im podczas wspólnego przygotowywania posiłków oblizywać łyżkę od ciasta. Niezwykłe, jak takie drobne gesty budują piękne wspomnienia."

Badanie potwierdza, że ważną rolę w życiu Polek odgrywa tradycja kulinarna, której ogniwem jest matka, wzór dla współczesnych gospodyń. Siedem na dziesięć Polek (67 proc.) ma bardzo dobre skojarzenia z kuchnią swoich mam. Niemal połowa z nich (48 proc.) nauczyła się gotowania właśnie od nich, a 57 proc. wciąż uważa, że posiłek przygotowany przez mamę daje gwarancję dobrego smaku.

Uczestniczki badania najlepiej pamiętają z kuchni mamy zapach i aromat zup (92 proc.), ciast (91proc.), a także domowe przetwory (91proc.). Większość badanych (67 proc.) docenia też fakt, że posiłki przygotowane przez ich matki integrowały rodzinę, dając jej możliwość wspólnego spędzania czasu..

Współczesne mamy nie są jednak bezkrytyczne. Co trzecia z nich (33 proc.) uważa, że same przygotowują zdrowsze posiłki niż ich matki. Co czwarta (25 proc.) uważa, że gotuje lepiej. Mimo to matka pozostaje kulinarnym autorytetem dla niemal połowy z respondentek (43 proc.).

Choć mogłoby się wydawać, że „mięso i ziemniaki" są obecnie najbardziej popularną formą obiadu, współczesne mamy pamiętają ze swojego dzieciństwa potrawy zupełnie inne – przede wszystkim zupy (19 proc.), dania mączne (pierogi: 14 proc., kluski/kopytka/pyzy: 8 proc.) i ciasta (12 proc.). Bazując na tych wspomnieniach, respondentki kontynuują tradycję i w taki sam jak ich matki sposób przyrządzają obecnie pierogi (14 proc.) i zupy (11 proc.), zwłaszcza rosół (8 proc.). Umiejętność pieczenia ciast i ciasteczek przez ich mamy jest jednak postrzegana jako wciąż niedościgniona (17 proc.), dlatego dzwoniąc do swoich mam po przepisy to właśnie o sekrety domowych wypieków Polki pytają najczęściej (33 proc.).

Rodzinne spożywanie posiłków jest największą wspólną wartością dla matek i ich dorosłych córek (83 proc.). Zarówno jedne, jak i drugie panie dbają o to, by posiłki były przygotowywane zdrowo (80 proc.) oraz różnorodnie – zależy im, by w ciągu tygodnia rodzina zjadała na obiad także zupy (79 proc.). Kolejnym bardzo ważnym aspektem zarówno dla współczesnych mam, jak i ich matek jest regularność posiłków (74 proc.) oraz dbanie o to, by były one przygotowywane ze składników najwyższej jakości (72 proc.).

„Matki – niezależnie od wieku czy pokolenia – instynktownie czują, że podstawą rodzinnego szczęścia jest jedność. Dlatego tak doceniają smak wspólnych posiłków, które łączą przy stole całą ich rodzinę. Ta tradycja ma olbrzymi wpływ na wzajemne relacje domowników. Rodziny, które ją pielęgnują są zwykle bardziej spokojne i zżyte. Kultura jedzenia regularnych obiadów w gronie bliskich jest wartością nie do przecenienia." – podkreśliła Monika Jusińska-Zbiegniewska.

Kuchnia według antropologii rodziny jest najważniejszą w domu przestrzenią (obok sypialni) i domeną kobiety – matki. „Badanie pokazuje, że współczesne matki generalnie podzielają wartości i postawy swoich matek: dbanie o wspólnotę przy stole, o zdrowe jedzenie, o regularność posiłków. Nie widać obecnych na Zachodzie oznak „buntu" czy chęci zerwania kontynuacji – kuchnia polskiej mamy prezentuje się w sposób jednoznacznie pozytywny." – podsumowała Monika Jusińska,

 Badanie „Kuchnia Jak u Mamy" przeprowadzono metodą CATI pomiędzy 17 a 21 maja 2010 r. na reprezentatywnej dla populacji polskich matek grupie 500 pań. Wszystkie respondentki mają dzieci i są w wieku 20-60 lat.

em, inf. prasowa


Czytaj także