Przepis na zawał i cukrzycę: jedzcie mięso

Przepis na zawał i cukrzycę: jedzcie mięso

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. sxc.hu / Źródło: FreeImages.com
Okazuje się, że przetworzone mięso jest nie tylko bogate w białko i kalorie, ale również... śmiertelnie niebezpieczne dla naszego organizmu. Jedzenie steków i szaszłyków zwiększa bowiem ryzyko zachorowania na cukrzycę i choroby serca - wynika z badań przeprowadzonych przez zespół naukowców z Harvard School of Public Health.
Uczeni przyjrzeli się 20 badaniom, w których uczestniczył ponad milion osób z dziesięciu państw świata. Analizując wyniku doszli do wniosku, że zjedzenie zaledwie 50 gram przetworzonego mięsa dziennie zwiększa o 42 procent ryzyko rozwoju choroby wieńcowej i o 19 procent podnosi zagrożenie naszego organizmu cukrzycą. Przetworzone mięso to mięso poddane jakiejkolwiek obróbce - wędzeniu, suszeniu, a nawet soleniu.

Jeśli chcemy jeść mięso i być zdrowi to powinniśmy jeść mięso czerwone - wołowinę, baraninę i wieprzowinę. Czym różni się ono od mięsa przetworzonego? Okazuje się, że chodzi o sód i azotany, których w mięsie przetworzonym jest znacznie więcej. Badania na zwierzętach wykazały, że wykorzystywanie azotanów jako konserwantów żywności sprzyja rozwojowi miażdżycy tętnic i upośledza tolerancję glukozy, co prowadzi do chorób serca i cukrzycy. Nadmiar soli podnosi z kolei ciśnienie krwi.

"Rzeczpospolita", arb

Czytaj także