Pistacje najsmaczniejszym lekiem na nadmiar cholesterolu

Pistacje najsmaczniejszym lekiem na nadmiar cholesterolu

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. sxc.hu / Źródło: FreeImages.com
Jeżeli mamy zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów powinniśmy częściej sięgać po orzechy, a w szczególności pistacje - dowodzą naukowcy na łamach "Archives of Internal Medicine".
Badacze z Uniwersytetu Loma Linda w Kaliforni podkreślają, że spożywanie garści pistacji dziennie może przynieść wiele korzyści. Są one bowiem źródłem ponad trzydziestu witamin i minerałów, a także wielu składników fitoodżywczych. Na tle innych orzechów wyróżniają się ponadto wysoką zawartością potasu i fitosteroli, a jako jedyne zawierają karotenoidy - luteinę i zeaksantynę.

Coraz więcej badań wykazuje, że regularne przegryzanie pistacji, które mają silne właściwości przeciwutleniające, przyczynia się do poprawy pracy naczyń krwionośnych, regulacji poziomu cukru we krwi i utrzymania prawidłowej wagi ciała. Wszystkie te czynniki są bardzo ważne dla serca.

Autor badań dr Joan Sabate zauważa, że pozytywny wpływ pistacji na serce jest związany również z faktem, że obniżają one poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów. Garść pistacji dziennie może zmniejszyć nie tylko ryzyko chorób serca. Jak wykazały nieco wcześniej opublikowane badania, 70 gramów tych orzechów pomaga uchronić się także przed niektórymi rodzajami nowotworów.

PAP, arb

Czytaj także