Smaczne kolory

Smaczne kolory

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. sxc.hu / Źródło: FreeImages.com
Okazuje się, że nie tylko smak potrawy, ale również jej barwa wpływa na przyjemność jaką czerpiemy z posiłku. Badania na University of Washington pokazały np. że kiedy nie znamy koloru napoju - mamy problemy z jego identyfikacją. Tylko 30 procent badanych poprawnie zidentyfikowało sok wiśniowy w sytuacji, gdy nie widziało jego koloru.
Jak poszczególne kolory wpływają na satysfakcję z posiłków? Okazuje się, że np. w kuchni instynktownie unikamy koloru niebieskiego. Miliony lat temu kolory niebieski i czarny, były dla naszych przodków sygnałem ostrzegawczym: „nie jedź, ta żywność może być zepsuta". Jeśli więc nie chcemy się przejadać wystarczy, że zafundujemy sobie niebieskie naczynia, obrusy i meble w kuchni - a możemy być pewni, że nadwaga nam nie grozi.

Odwrotnie działa na nas kolor czerwony - to „najbardziej apetyczny" kolor. Zarówno czerwona żywność, jak i czerwone elementy otoczenia stymulują apetyt, tworząc poczucie intymności i energii. Również żółty działa pobudzająco na nasz apetyt - dlatego m.in. bardzo często restauracje fundują sobie żółte zasłony. Alternatywą dla żółtego jest pomarańczowy - również on pobudza nasz apetyt.

Dla odchudzających się niebezpiecznymi kolorami są biel i zieleń. Biel kojarzy nam się z czystością, łagodnością i pozwala zmniejszyć wrażenie kaloryczności posiłków o tej barwie. Po jedzenie takie łatwo sięgamy z mniejszymi wyrzutami sumienia i zapominamy o jego składzie - dlatego m.in. chętniej jemy białe niż ciemne pieczywo. Zieleń instynktownie łączymy zaś ze zdrowymi potrawami - i dlatego łatwiej jest nam sięgnąć po zielone cukierki lub napoje.


wp.pl, arb

Czytaj także