Odchudzanie jodem

Odchudzanie jodem

Dodano: 
Fot. Stock xchng.hu
Wystarczy spożywać dzienną dawkę jodu, by pobudzając produkcję hormonów tarczycy, ograniczyć apetyt na słodycze i odczuć przypływ energii, a także szybciej spalić niepotrzebny tłuszczyk.
Do prawidłowej pracy organizm potrzebuje ok. 140-160 ug jodu dziennie. Najlepszym jego źródłem są ryby i owoce morza. Pół dzwonka śledzia to już 1/3 dziennego zapotrzebowania, a 100g dorsza – dwukrotnie go przekracza. Dobrym źródłem jodu są też produkty mleczne i jaja. Z warzyw należy pamiętać o szpinaku, szczypiorku i natce pietruszki.

By zrzucić zbędne kilogramy, powinno się codziennie - maksimum do 14 dni - zjadać dwa posiłki bogate w jod, pić napar morszczynu lub wodę z kroplami Herbaton przy śniadaniu, a przy obiedzie i kolacji wodę bogatą w jod. W sumie powinno się dostarczać organizmowi 100-200 ug jodu. Dietę można stosować dwa razy do roku.

Najlepiej jednak przeprowadzić ją w konsultacji z dietetykiem

em, Mamzdrowie.pl





Czytaj także